BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország először toloncolt ki afgán bűnözőket a tálib hatalomátvétel óta

A német kormány két tucat afgán bűnözőt toloncolt ki, akiket különböző tartományokból szállítottak Lipcsébe, onnan pedig Kabulba. Németország azóta nem deportált afgán bűnözőket, mióta Afganisztán vezetését átvették a tálibok.

Németországban először toloncoltak ki afgán bűnözőket, mióta három évvel ezelőtt a tálibok átvették Afganisztán vezetését – erősítette meg a szász belügyminisztérium. A 28 kitoloncolt afgán bűnözőt a Qatar Airways péntek reggel induló charterjárata szállítja Lipcse-Halle repülőtérről Kabul felé.

Theme photo: Dusseldorf Airport., Németország
Németország először toloncolt ki afgán bűnözőket a tálib hatalomátvétel óta / Fotó: AFP

A kitoloncolást hónapokig tartó titkos tárgyalások előzték meg a német kormány és az afgán radikális iszlamista vezetők között. A repülőn tartózkodó 28 bűnözőt különböző németországi tartományokból hozták Lipcsébe. Információk szerint minden kitoloncolt 

ezer euró készpénzt kapott,

és az útra egy orvost is küldtek. A kitoloncoltak között két szász-anhalti és egy türingiai afgán bűnöző is volt – írja a Bild.

A deportálási akciót főként a szövetségi belügyminisztérium szervezte, és két hónapig tartott az előkészítése a kancellári hivatal és a tartományok belügyi hatóságainak bevonásával. 

Nancy Faeser belügyminiszter (SPD) csütörtökön jelentette be, hogy Németország nagyon hamar megkezdi a kitoloncolásokat Szíriába és Afganisztánba. Egy „nagy visszatérítési és kitoloncolási csomagot” már a solingeni halálos támadás előtt előkészítettek.

Szigorúbb menekültügyi szabályokat ígér a német kancellár

Olaf Scholz német kancellár a deportálások felgyorsítását és az illegális migráció megfékezését ígérte Solingenben, ahol három embert gyilkoltak meg egy késes támadásban a múlt hét végén. „Ez terrorizmus volt, terrorizmus mindannyiunk ellen” – mondta. Már Solingen előtt megnőtt a késes támadások száma az országban, különösen a pályaudvarok környékén.

Scholz azt is megígérte, hogy szigorítják a fegyvertartási szabályokat. „Immár szigorítanunk kell a fegyvertartási szabályokat… különösen a késeket illetően. Biztos vagyok benne, hogy ez nagyon hamar meg fog történni” – fogalmazott a kancellár.

A solingeni támadás gyanúsítottját, egy 26 éves szír férfit szombaton tartóztatták le. A férfi véres ruhában odasétált egy Solingenben járőröző rendőrautóhoz, és feladta magát. Észak-Rajna–Vesztfália belügyminisztere, Herbert Reul (CDU) megerősítette a letartóztatás hírét, és hozzátette, hogy bizonyítékokat is találtak. A szövetségi ügyészség szerint az eset iszlamista indíttatású lehetett, ami vitát váltott ki a kitoloncolások és a hatóságok lehetséges mulasztásai kapcsán. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.