BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország is szigorít a késes támadások miatt

A tervek szerint a svájci bicskát betiltják, szövetségi szinten szabályozzák, milyen késsel lehet utcára lépni.

Szigorúbban akarja korlátozni a német belügyminiszter, hogy milyen kést tarthatnak maguknál az emberek az utcán, miután jelentősen nőtt az ilyen támadások száma az országban, különösen a pályaudvarok környékén.

02 June 2024, Baden-Württemberg, Mannheim: After the knife attack with several injuries in Mannheim, members of the Antifa demonstrate against an AfD rally. Photo: Thomas Frey/dpa (Photo by THOMAS FREY / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Aránytalanul sok a nem német származású a késes támadók között / Fotó:  AFP

Nancy Faeser törvénymódosítást sürget, hogy a jelenleg engedett 12 centiméter hosszú pengéjű helyett csak 6 centiméteres pengéjű kést lehessen közterületre vinni. 

Kivételt csak az eredeti csomagolásban lévő konyhakések képeznének, a svájci bicskát viszont teljesen betiltanák,

számolt be a tervről a Deutsche Welle internetes kiadása.

„Brutális bűncselekmények elkövetésére használnak késeket, amelyek komoly sérülést vagy halált okoznak. Szigorúbb fegyvertartási törvényekre és ellenőrzésekre van szükség” – nyilatkozta a tárcavezető augusztus elején az ARD-nek.

Nő a késes bűncselekmények száma

A rendőrségi statisztikák szerint éves összehasonlításban 5,6 százalékkal nőtt a késsel elkövetett súlyos testi sértések száma, tavaly 8951 ilyen eset történt az országban. Elsősorban a vasútállomások és a környékük veszélyesek, az év első hat hónapjában 430 támadás történt ott.

A rendőrség azonban csak 2021 óta tartja számon a késes támadásokat, kriminológusok szerint ezért nem biztos, hogy lehet trendről beszélni. 

A rendőrség egy kalap alá veszi a késes támadásokat és a késsel való fenyegetést, szóval ez egy nagyon tág kategória

– mondta a portálnak Dirk Baier kriminológus.

FRANCE - DORDOGNE
Hatcentis pengéjű kést lehet majd csak utcára vinni Németországban / Fotó: Hans Lucas via AFP

Ez azonban nem akadályozta meg a radikálisan jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) pártot, hogy a kormány „migrációs politikáját” okolja a támadások számának növekedéséért.

„Robbanásszerűen nő a külföldi bűnözés, a fiatalkori bűnözés, a migránsok által elkövetett erőszak, mert nyitottak a határaink” – mondta Alice Weidel, az AfD társelnöke júliusban a ZDF közszolgálati televíziónak.

A német média is egyre jobban érdeklődik az utóbbi hónapokban a késes bűncselekmények iránt, miután májusban egy afgán menekült megölt egy rendőrt Mannheimben, a jelek szerint iszlamista indíttatású támadásban.

Nincs kapcsolat a migrációval

Kriminológusok azonban nem látnak kapcsolatot az erőszakos bűncselekmények és a bevándorlói háttér között, bár tény, hogy aránytalanul sok a nem német származású a támadások elkövetői között.

Public funeral service after fatal knife attack
A német média is sokat foglalkozik a késes támadásokkal a mannheimi rendőr halála óta / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Szkeptikusok azt illetően is, hogy hosszú távon milyen hatása lenne a belügyminiszter által javasolt módosításoknak. Egy dologban azonban biztosan segítene: egyszerűsítené a jogszabályokat, amelyet jelenleg roppant bonyolultak, mert minden szövetségi állam maga szabályozza, milyen kést lehet közterületre vinni.

A bűncselekményeket azonban nem fogja megakadályozni, mert aki ilyet akar elkövetni, akkor is veszélyes kést fog magánál tartani, ha az illegális

– emlékeztetett Dirk Baier.

A késes bűncselekmények elszaporodása máshol is probléma Európában, elsősorban az Egyesült Királyságban, ahol gyakorlatilag naponta történnek ilyen gyilkosságok, és gyakran tizenévesek az elkövetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.