BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE-JO-SUMMER-TOURISM párizs

Párizsi olimpia: nem készültek fel a hőségre a szervezők

Az esős megnyitó óta elviselhetetlen lett a meleg. Párizs serpenyővé változott, ami nemcsak az olimpikonok teljesítményét gyengíti, hanem a nézők és a városban maradt dolgozók napját is tönkreteszi.

Bár már a megnyitó előtt figyelmeztettek a tudósok, hogy a párizsi lehet a történelem legmelegebb olimpiája, a szervezők látszólag elfeledkeztek erről, a víz és a légkondicionálás hiánya pedig a ringtől kezdve a nézőtéren át egészen a tömegközlekedésig pokollá tette a rendezvényt.

FRANCE-JO-SUMMER-TOURISM párizs
A párizsi olimpiát pokollá teszi a hőség, amire látszólag csak a szervezők nem voltak felkészülve / Fotó: Hans Lucas via AFP

A 2024-es olimpia esőáztatta megnyitóünnepsége után a nyár ismét keményen, 40 fokot megközelítő hőmérsékletekkel csapott le Párizsra, a hőségriadó pedig a legjobban a játékok helyszínén érezhető: a zárt stadionokat a fülledt levegő, a szabadtéri eseményeket pedig a tűző napsütés teszi elviselhetetlenné.

Nem újdonság számomra a meleg, játszottam Spanyolországban és Miamiban is, de víz és hűtés nélkül egyszerűen nem tudjuk a legjobb formánkat hozni 

– nyilatkozta az AP News-nak Leylah Fernandez kanadai teniszező, aki viccesen hozzátette, hogy szerinte idén nem a sportteljesítményért, hanem a világbajnok hőháztartásért osztják majd ki az érmeket.

Az elmúlt években a nyarak egyre forróbbá váltak, így mindenki felkészült arra, hogy a francia fővárosban is hasonló állapotok mellett tartják majd az olimpiát. Mindenki, kivéve a játékok szervezőit és a városvezetést, akik képtelenek a rekkenő hőség elleni védekezés biztosítására.

Rekkenő hőségtől tartanak a versenyzők a párizsi olimpián

Az olimpiai sportolók kánikulától tartanak a nyári párizsi olimpia idején. A rekkenő hőség ugyanis extra fizikai megterhelést okoz az emberi szervezetnek, és torzítja a gondolkodást, így nemcsak a teljesítményük, de akár az egészségük és az életük is veszélybe kerülhet.

Bár a látványtervekben és a hivatalos közleményekben is különös figyelmet fordítottak a sportolók és a szurkolók hűtésére, a startpisztoly eldördülése óta még mindig súlyos hiányosságokat lehet tapasztalni:

  • az ígéretek ellenére több stadionban sem osztottak vizet a lelátókon vagy a bejáratnál;
  • az elvileg számtalan helyen kitelepített párásító kapuk csak néhány helyszínen lettek felállítva;
  • a légcserélő rendszerek pedig több stadionban is meghibásodtak a túlterhelés miatt.

Egyedül a párizsi tömegközlekedés üzemeltetője igyekezett segíteni az utazókon, a megállókon és a pályaudvarokon pedig tartálykocsikkal, valamint előre palackozott vizek osztogatásával segítettek a szomjazó embereken. Sajnos azonban több buszon és metrón is elromlott a légkondi, ami már a sportrendezvényekre való eljutást is pokollá tette.

A klímaváltozás is elindult a párizsi olimpián

A World Weather Attribution kutatóintézet tanulmánya szerint a sportolókat és nézőket sújtó perzselő hőmérsékletet nem tapasztalta volna meg a francia főváros az emberi kibocsátás okozta éghajlatváltozás nélkül.

1989 előtt átlagosan ötévente lehetett ilyen forróságot mérni, és azt is csak elszórtan, néhány napig. 2000 óta azonban minden évben ilyen nagy a meleg, amely ráadásul tartósan, hetekig tart.

A globális felmelegedés rátörte az ajtót az olimpiára, és látszólag maga is rekordot akar állítani. Ez egy újabb jele annak, hogy csökkentenünk kell a kibocsátást és a környezetszennyezést 

– figyelmeztetett Friederike Otto, a londoni Imperial College klímakutatója.

A tikkasztó meleg ráadásul nemcsak az emberek számára okoz gondot; a Párizs utcáit az olimpia megnyitója előtt elárasztó hatóságokkal egy méretes lovasrendőri különítmény is elkísérte, a jószágok közül pedig több is hőgutát kapott a forró macskaköveken. A biztonsági erőknek emiatt nekik is külön árnyékoló sátrakat kellett felállítaniuk.

Sportturizmus: átokká vált az olimpia Párizs számára

A drága szállások és jegyek, valamint az időjárás és a belváros lezárása is megöli a forgalmat. A sportturizmus erejére számítottak a vendéglátók, ehelyett azonban egy kiürült Párizsban kell tengődniük a következő egy hónapban.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.