BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiakadtak a svédek: betiltanák, hogy az apa kísérhesse a menyasszonyt az esküvőn

A Hollywood és a koronahercegnő esküvője által népszerűsített patriarchális „átadás” egyre népszerűbb Svédországban. Ez annyit jelent, hogy az apa kíséri a vőlegényhez a menyasszonyt. Most a svéd evangélikusok meg akarják állítani ezt a szokást, mielőtt elterjed. Az egyház őszi ülésére indítványt nyújtottak be, melynek lényege: betiltanák, hogy az apák kísérhessék lányaikat az oltárhoz.

Az egyenlő szülői szabadsággal és a nemek között szinte kiegyensúlyozott parlamenttel Svédország sok tekintetben világelső a feminizmus terén – írta a The Guardian. Megjegyzik, hogy viszont ami a házassági hagyományokat illeti, úgy tűnik, a trendek más irányba haladnak.

svéd
svédország
esküvő
menyasszony
férj
A svéd királyi házaspár esküvője / Fotó: AFP

Hagyományosan a svéd egyházban , amely evangélikus, a menyasszony és a vőlegény együtt sétálnak végig a folyosón, a menyasszonyt nem apja kíséri, ahogy ez

  • Nagy-Britanniában
  • és az Egyesült Államokban

gyakran előfordul.

De az elmúlt években – talán a globális televíziózás, a filmek és a közösségi média hatásaitól inspirálva – egyre több svéd nő kéri, hogy apja kísérje őket.

Amit egyes svédek „hollywoodi hagyományként” jellemeznek, már egy ideje népszerű: különösen 2010-ben, amikor Svédország koronahercegnője, Viktória úgy döntött, hogy apja, Károly Gusztáv király kísérje át a díszfolyosón az oltárhoz.

Az elmúlt napokban újra fellángolt ez a vita, miután a svéd egyház őszi ülésére indítványt nyújtottak be, melynek lényege, hogy betiltsák, hogy az apák kísérhessék lányaikat az oltárhoz. Sara Waldenfors, a göteborgi lelkész, aki Jesper Eneroth-tal együtt terjesztette elő a tilalomra vonatkozó javaslatot, azt mondta, nem lehet kikerülni a patriarchális szimbolikát.

Az a viszonylag új tendencia, hogy az apa végigkíséri a menyasszonyt a folyosón, és átadja leendő férjének, nem tartozik egyházi hagyományaink közé – mondta Waldenfors. Hozzátette:

bár a jelenet kellemes érzés a leendő menyasszonyi párok számára, nem hagyhatja figyelmen kívül azt sem, amit szimbolizál: egy apa egy kiskorú szüzet ad át új gyámjának.

A svéd hagyomány szerint a menyasszony és a vőlegény együtt sétálnak végig a folyosón. Jelenleg az egyes papokon múlik a döntés arról, hogy egy menyasszony sétálhat-e a folyosón az apjával vagy sem.

Az, hogy a svéd egyház hogyan képviseli a menyegzői szertartás liturgiáját, a svéd egyháznak a dolga kell, hogy legyen – mondta Waldenfors, az ellenzéki szociáldemokraták egyik tagja, hozzátéve, hogy örül annak, hogy az indítvány olyan vitát váltott ki, amelyet kerestek.

Küzdelem volt, hogy teljesen természetessé tegyük, hogy nőket pappá szentelhessenek. Küzdelem volt az azonos nemű párok számára , hogy a svéd templomban házasodhassanak. Akkor módosítsunk egy olyan hagyományt a gyülekezetben, amely nem a miénk, és nem képvisel valamit, amit be tudunk tartani?

– hangsúlyozta a politikus.

A gyülekezet többi tagja azonban nem ért egyet vele. Henrik Lööv, a jönköpingi plébánia ügyvezető biztosa azt mondta, hogy ő meghagyná a döntési jogot a házasság résztvevőinek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.