BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába az elnöki immunitás, mégis folytatódik a Trump elleni büntetőeljárás a 2020-as választások ügyében

Jack Smith különleges ügyész szerint a volt elnök nem hivatalból, hanem magánemberként akarta megváltoztatni a választás eredményét. A Trump elleni vádak azonban a november 5-i elnökválasztásig szinte biztos, hogy nem jutnak el a tárgyalási szakaszba.

Az amerikai legfelsőbb bíróság elnöki immunitásról szóló határozatát is figyelembe véve emelt új, a korábbinál szűkebb tartalmú vádat Donald Trump volt elnök és jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen Jack Smith különleges ügyész kedden.

trump
Jack Smith és Donald Trump / Fotó: Mandel Ngan, Ed Jones / AFP

A 2020-as elnökválasztás eredményének megváltoztatását célzó törekvéseket vizsgáló ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium által kinevezett ügyész indítványa a korábbi bűnvádat helyettesíti, kitérve arra, hogy Donald Trumpnak elnökként nem a hivatali pozíciójából fakadóan, hanem magánemberként volt érdeke, hogy őt nyilvánítsák a 2020-as elnökválasztás győztesévé. 

Trump nem akarta elfogadni a választás eredményét

A volt elnök ellen Jack Smith az elnöki hatalom átadásának akadályozása miatt és a választás eredményének megmásítására irányuló törekvés gyanújával emelt bűnvádat a 2020. novemberi elnökválasztást követően történtek miatt, részben a 2021. január 6-i zavargásokhoz kapcsolódóan.

Az új vádra azért van szükség, mert júniusban az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az ország mindenkori elnökét büntetlenség illeti meg hivatali hatáskörben hozott intézkedésekért, ugyanakkor magánemberként tett cselekedeteiért felelősségre vonható.

Az új vád jogi és politikai elemzők szerint aligha jut el a tárgyalási szakaszba a november 5-i elnökválasztás előtt, ám minden bizonnyal része lesz a választási kampánynak. Trumpot korábban egy New York-i esküdtszék bűnösnek találta okirat-hamisítás és kampányfinanszírozási szabályok megsértése miatt a Stormy Daniels pornószínésznőnek kifizetett hallgatási pénz ügyében, és a republikánus elnökjelöltet államtitok megsértésével is vádolják, valamint Georgia államban is folyik ellene eljárás a választás eredményének megváltoztatására tett törekvései miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.