BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna mintegy hatszáz orosz hadifoglyot ejtett a kurszki régióban

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 610 ezret. Azt viszont érdemes hangsúlyozni, hogy ezt más forrásból nem lehet megerősíteni.

Az oroszországi kurszki régióban folytatott hadművelet augusztus 6-i kezdete óta Ukrajna 594 orosz katonát ejtett fogságba, és jelenleg több mint száz települést, azaz 1294 négyzetkilométert tart ellenőrzése alatt – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kedden az állami intézmények vezetőinek fórumán.

Fotó: AFP

A katonai vezető elmondta, hogy a kurszki műveletnek az volt egyik célja, hogy jelentős orosz erőket vonjanak el más irányokból, főként a Donyeck megyei Pokrovszk és Kurahove térségéből. Elmondta, hogy az orosz erők megkísérlik ellenőrzésük alá vonni a Kosztyantinyivka és Pokrovszk közötti autópálya egy szakaszát, hogy elvágják az ukrán csapatok utánpótlását. 

Szerinte ezért nagy árat fizetnek, mert az ukrán erők naponta mintegy háromszáz orosz katonát ártalmatlanítanak. A főparancsnok úgy véli, hogy a kurszki hadművelet meghiúsította az oroszok azon tervét, hogy megszállják az Ukrajna északkeleti részében lévő Szumi megyét. Hangsúlyozta, hogy az ukrán csapatok folytatják előrenyomulásukat a kurszki régióban.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 610 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit, 52 tüzérségi rendszert és 120 drónt. Azt viszont érdemes hangsúlyozni, hogy ezeket a számokat más forrásból nem lehet megerősíteni.

Ketyeg az időzített bomba: tragédia történik, ha találatot kap a Kurszki Atomerőmű

A Kurszki  Atomerőműben úgynevezett RBMK technológiával rendelkező reaktorok vannak, azaz olyanok, amelyek Csernobilban is voltak. Ezek a modern reaktorokkal ellentétben nem rendelkeznek acélból és betonból készült kupolákkal, amelyek baleset esetén megakadályoznák a radioaktív sugárzás szabadba jutását. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.