BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs menekvés: az ukrán fiatalok nem úszhatják meg a mozgósítást

Ismét változott a mozgósítással kapcsolatos szabályozás Ukrajnában. Egy új rendelet bevezeti a 17–25 év közötti ukrán férfiak automatikus katonai nyilvántartásba vételét.

Új rendeletet fogadott el az ukrán miniszteri kabinet, bevezeti a 17–25 év közötti férfiak automatikus katonai nyilvántartásba vételét, anélkül, hogy orvosi bizottság előtt kellene megjelenniük – számolt be róla az Ukrán Védelmi Minisztérium közleménye alapján a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál. A tárca szerint a módosítás célja a katonai nyilvántartás folyamatának egyszerűsítése volt.

Ukrainian military mobility continues in direction of Marinka
orosz-ukrán háború, mozgósítás, Ukrajna, toborzás, hadsereg
A 17–25 év közötti ukrán férfiak automatikusan bekerülnek a katonai nyilvántartásba / Fotó: Diego Herrera Carcedo / AFP

Az újonnan bevezetett rendeletet a védelmi minisztérium dolgozta ki, és lehetővé teszi, hogy a fiatal férfiakat, köztük a külföldön tartózkodókat is, automatikusan felvegyék a katonai nyilvántartásba. Katerina Csernohorenko digitalizációs államtitkár-helyettes úgy véli, hogy ez az intézkedés jelentősen megkönnyíti a nyilvántartásba vétel folyamatát, és időt is takarít meg a katonai toborzóközpont munkatársainak.

A rendelet értelmében a fiataloknak nem kell orvosi vizsgálaton átesniük, és a szükséges adatokat más nyilvántartásokból gyűjtik össze.

A határozat egyúttal két új intézkedést is tartalmaz a katonai nyilvántartással kapcsolatban. Az egyik a 16–60 év közötti férfiakra vonatkozó adatok ellenőrzése, aminek célja, hogy pontosítsák az adatokat, elkerülve az olyan helyzeteket, mint amikor behívókat küldenek olyan személyeknek, akik már elhunytak, vagy börtönben vannak.

A másik újítás az, hogy azok a 16–25 év közötti fiatalok, akik személyi igazolványt igényelnek, automatikusan bekerülnek az Oberih nyilvántartásba, anélkül, hogy katonaorvosi vizsgálaton esnének át. Ez a módosítás azokra a férfiakra is kiterjed, akik külföldön élnek, és ukrajnai képviseleteken igénylik az útlevelüket, személyi igazolványukat.

A tárca azt is bejelentette, hogy a külföldön tartózkodó 18–60 év közötti férfiak dokumentumait is aktualizálni fogják elektronikusan, a migrációs szolgálat közreműködésével. Ezeknek az intézkedések az elsődleges célja a katonai nyilvántartás pontosítása, valamint a hibák és az emberi tényező minimalizálása a dokumentumok ellenőrzése során.

Nemcsak Kurszknál, Zaporizzsjánál is bombáznak az ukránok

Az elmúlt szűk két hétben az orosz–ukrán háború kapcsán szinte mindenki a kurszki eseményekre figyel, azonban a többi frontszakaszon is zajlanak az események. A zaporizzsjai atomerőmű orosz vezetősége szombaton arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg egy drónja robbanótöltetet dobott le az erőmű előtti útra, kárt téve az infrastruktúrában és veszélyeztetve az utat használókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.