BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget érhet a rémálom: a SpaceX hazahozza a Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrhajósokat

Butch Wilmore és Suni Williams eredetileg csak 8 napra indult az űrbe június 5-én, de csak február 5-én térhet haza a Boeing meghibásodott űrhajója miatt. A Starliner így legénység nélkül tér vissza a Földre, az űrhajósokat pedig a SpaceX hozza haza.

Csak a jövő év elején térhetnek vissza a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rekedt űrhajósok, akik eredetileg mindössze egy 8 napos tesztmisszióra indultak a Boeing Starliner űrhajójával.

spacex
A NASA űrhajósait cserben hagyta a Boeing, így a SpaceX hozza őket haza / Fotó: AFP

Az űrhajósokat nem a Boeing hibás eszköze fogja hazahozni, hanem a SpaceX űrhajója szállítja majd a Földre, miután a Boeing a mai napig nem tudta a Starliner hibáját megjavítani.

A NASA űrhajósai, Butch Wilmore és Suni Williams az űrkutatási hivatal tájékoztatása szerint biztonságban vannak és készen állnak arra, hogy továbbra is az ISS fedélzetén maradjanak – írja a Reuters. Az űrhajósok az ölükbe hullott idő alatt tudományos kísérleteket fognak végezni. A küldetésüket június 5-én kezdő asztronautákat a SpaceX Crew Dragon űrhajója fogja hazahozni február 5-én.

Mindez a számos csúszással és költségtúllépéssel terhelt Starliner program újabb gátját is jelenti. A Boeing űrhajójának első emberes küldetése így kudarcnak számít több év késés és a költségvetés 1,6 milliárd dolláros átlépése után.

A Starliner 28 hajtóművéből 5 ment tönkre az út alatt. A Starliner szeptember elején fog legénység nélkül leválni az ISS-ről a NASA szerint, majd visszatér a Földre. A Boeing Starliner programját vezető Mark Nappi egy dolgozóknak szóló e-mailben arról írt, hogy nem ebben a döntésben bíztak, de végre fogják hajtani a NASA kérését.

 

 



 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.