BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drámai a helyzet a Velencei-tónál: a lélektani határ alá esett a vízszint

A Velencei-tó vízállása 120 centiméter alá esett, és egyelőre nem látni, mikor érhet véget a súlyos aszály. Ha nem változik a helyzet, visszatérhetnek az aggodalmas idők.

Izgalmas heteken vagyunk túl – fogalmazott a Feol.hu-nak kedden Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője.

Velencei-tó
Alacsony a Velencei-tó vízszintje / Fotó: AFP

Mint mondta, a gyakori légnyomásváltozások és a magas hőmérséklet, a hőhullám miatt

a halak kapókedve is romlott,

akadtak olyan napok, amikor nagy baj is kialakulhatott volna. Körülbelül az elmúlt hét eleje óta lett nyugalmasabb az idő, valamelyest normalizálódott a víz és a levegő hőmérséklete, ezzel párhuzamosan a horgászfogások újra gyakoribbá váltak, emelkedett a halak kapókedve. Az elmúlt hétvégén több

  • dévérkeszeget,
  • karikakeszeget
  • és pontyot

fogtak a Velencei-tóhoz érkezett horgászok, utóbbiak közül az egy-két kilós példányok bizonyultak a legaktívabbnak. A szövetség azonban kivár a telepítésekkel, hiszen az ilyenkor kockázatos lépés.

Júliusban nem volt csapadék és egyelőre nem várható változás augusztusban sem, ezért folyamatosan csökkent a Velencei-tó vízállása, bár a szint még elfogadható – folytatta a szakember, hozzátéve: nagy szükség lenne arra, hogy megérkezzen az eső és ne folytatódjon az apadás. Ugyanígy lenne lényeges az is, hogy az őszi-téli időszakban visszatöltődjék a tó a megfelelő vízszintre: de ez még odébb van.

A tó pontyállománya erős, ezért egyelőre pontytelepítéssel nem számolnak, elsődleges terveik között inkább a tó ragadozó állományának javítása szerepel. Egyébként a Velencei-tó iránti bizalom mértéke emelkedő görbét mutat, mind az éves, mind pedig a rövidebb érvényességű területi jegyet igénylő horgászok megfelelő érdeklődést mutattak feléjük. Összességében pozitív tapasztalatokkal tudnak távozni a hozzájuk érkezők, ezért a jegyeladások statisztikája azt mutatja, hogy ha nem is tért még vissza a 2021-es év előtti látogatottsági szint, azért a helyzet folyamatosan javul.  

Pálinkás Imre megerősítette, hogy

a tavaly elhelyezett okosbója nagyon sokat segít abban, hogy nyomon lehessen követni a vízben végbemenő folyamatokat.

Különösen fontos, hogy az oxigénkoncentráció szintjéről a nap 24 órájában óránként érkeznek az adatok.

Esély sincs arra, hogy víz kerüljön a tóba csapadék nélkül, hiszen a két víztározó zsilipje átfolyósra van állítva – jegyezte meg a MOHOSZ kirendeltségvezetője. Hozzátette: ha továbbra is marad az aszály, a vízállás további csökkenése várható, és nagyjából szeptember végére beáll a minimum érték. Talán az augusztus nem olyan lesz, mint amilyen a július volt, talán legalább annyi csapadékunk lesz, mint júniusban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.