BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Volodimir Zelenszkij menesztette az ukrán légierő parancsnokát

Az ukrán elnök nem indokolta a légierő parancsnokának leváltását. Arra utalt, hogy a kirúgás összefüggésben lehet egy, a pilóta életét követelő F–16-os balesetével.

Volodimir Zelenszkij elbocsátotta a légierő parancsnokát egy nappal azután, hogy kiderült, az egyik frissen, katonai segélyként kapott F–16-osuk balesetet szenvedett hétfőn. „Úgy döntöttem, hogy leváltom a légierő parancsnokát (…) Örök hálával tartozom minden katonai pilótánknak” – mondta Zelenszkij péntek este, a Telegramra feltöltött videóüzenetében.

Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij az ukrán fegyveres erők főparancsnokával, Olekszandr Szirszkijjel / Fotó: AFP

Habár az ukrán elnök nem indokolta Mikola Olescsuk elbocsátását, a beszédében kitért arra, hogy „meg kell védeni” az országot védők életét. Ezzel arra utalhatott, hogy az elbocsátás valószínűleg összefüggésben van azzal az F–16-os balesetével, amelyben Olekszij Mes alezredes meghalt.

Mariana Bezugla, 

a parlamenti védelmi bizottság tagja korábban azt állította, hogy a vadászgép szerencsétlenségét baráti tűz okozta, míg egy amerikai tisztviselő arról beszélt, hogy a gép valószínűleg mechanikai hiba vagy pilótahiba miatt zuhanhatott le

– emlékeztetett a The Guardian.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy a repülőgép hétfőn egy nagyobb orosz támadás visszaverése közben zuhant le.

A Bloomberg úgy tudja, hogy az ukránok az amerikaiakkal karöltve vizsgálják a baleset körülményeit.

Alig kapták meg, máris potyognak az égből az F–16-osok

A „Holdhal” néven ismert pilóta is életét vesztette a balesetben. Az Ukrán Védelmi Erők szerint az F–16-os egy légvédelmi akció közben zuhant le.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.