BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washingtonban tárgyalt Magyar Levente

Az államtitkár szerint a párbeszéd hiányánál az is jobb, ha tisztázni tudjuk, hogy miben nem értünk egyet. Fontos nézetkülönbségek vannak Ukrajnát és Kínát illetően is.

A magyar–amerikai kapcsolatok kilátásairól tárgyalt a Fehér Ház Európáért felelős nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettesével Washingtonban Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

DE FALCO, David; MAGYAR Levente
Magyar Levente a Fehér Házban tárgyalt a magyar–amerikai kapcsolatokról / Fotó: KKM

Az államtitkár elmondta, hogy a tárgyalássorozatban Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatában minden olyan kérdést áttekintettek, ami közelebb visz az egyetértéshez, vagy az egyet nem értés megállapításához, hiszen már az is előrelépés a párbeszéd hiányához képest. Magyar Levente felidézte, hogy július közepén hasonló témákról egyeztetett az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel és más politikai szereplőkkel.

Fontos a párbeszéd

„Nem kell mindenben megállapodni, és számos olyan fontos ügy van, amelyekben nem azonosképpen gondolkodunk, nem azonosképpen képzeljük el az előre vivő stratégiát, ennek ellenére egymás szövetségesei vagyunk” – mondta az államtitkár, aki az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézetkülönbséget kiemelve elmondta, hogy abban egyetértés van, hogy mindkét fél békét szeretne Ukrajnában és a közel-keleti háborús színtéren is.

A nézetkülönbség a békéhez vezető utat illetően van, ugyanis 

míg az Egyesült Államok Ukrajna katonai támogatásában, a háború finanszírozásában látja a megoldást, addig Magyarország szeretné határaitól minél távolabb tartani a háborús frontvonalat.

„Mi úgy gondoljuk, hogy a lehető legmesszebb úgy tudjuk tartani ezt a helyzetet hazánktól, ha minél előbb sor kerül egyfajta tűzszünetre és az azt követő béketárgyalásokra” – fogalmazott az államtitkár.

Kína is szóba került

Magyar Levente elmondta azt is, hogy a megbeszélésen szóba került a Kínához fűződő kapcsolatok kérdése is, amelyben szintén vannak megközelítésbeli eltérések, hiszen 

az Egyesült Államok Kínát globális vetélytársnak tekinti, míg Magyarország gazdasági előnyt lát a kínai befektetésekben és gazdasági együttműködésben.

Elmondása szerint a kormány meghallgatja az amerikai álláspontot, de Magyarország érdekei mentén alakítja külpolitikáját, különös tekintettel arra, hogy a magyar kormány nem lát olyan pontot a magyar–kínai együttműködésben, ami kézzel foghatóan sértené az amerikaiak legelemibb érdekeit, például nemzetbiztonsági téren.

Az államtitkár összegezve a washingtoni megbeszélést célnak nevezte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok útja minimum ne tartson szét jobban, mint eddig, és ha lehet, közeledjen, ám ennek alfája és ómegája a magyar döntésekben a magyar érdek, a magyar emberek biztonsága és anyagi jóléte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.