BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
orosz tengeralattjáró

A NATO az orosz tengeralattjáróktól retteg: veszélyt jelentenek az internetes kábelekre

A tenger alatt futó kábelek biztosítják Európa és az Egyesült Államok internetellátását. Az orosz haditengerészet pedig egyre több alkalommal közelíti meg őket, fenyegetve a globális kommunikációs rendszereket.

A NATO szerint Oroszország egyre nagyobb fenyegetést jelent a tenger alatti kábelekre, amelyek a Nyugat internetelérését biztosítják, miután kiderült, hogy Moszkva egy külön egységet bízott meg ezek szabotálásával.

orosz tengeralattjáró
Nyugati internetkábelekre vadászhat az orosz haditenerészet / Fotó: AFP

Az Insider által szemlézett jelentés szerint a katonai szövetségnek a közeljövőben jelentősen meg kell növelnie a tengeri internetkábelek védelmét, miután azok az orosz vezérkar Mélytengeri Kutatási Főigazgatóságának (GUGI) célpontjai közé kerültek.

Oroszország az ukrajnai háború kirobbanása óta többször is célba vette a nyugati infrastruktúrát, emiatt megnőtt az olaj- és gázvezetékeket, valamint az adatkábeleket érintő fenyegetések száma 

– olvasható a jelentésben, amely szerint a kibertámadások mellett a NATO-nak erre is fel kell készítenie a tagországok fegyveres erőit.

A szövetség szerint a potenciális szabotázsakciók óriási fenyegetést jelentenek a globális kommunikációra, ezen keresztül pedig többek között a védelmi rendszerek működésére, a globális kereskedelemre és a pénzügyekre is, így egy orosz támadás akár a nyugati gazdaságokban is károkat okozhat.

A NATO közleménye szerint a haditengerészettel rendelkező országok emiatt fokozták a járőrözést a legfontosabb csomópontok és vezetékek mentén, és a tagállamok arra is fel vannak készülve, hogy egy esetleges támadásra katonai választ adjanak.

Könnyű célpont Oroszországnak

A tenger alatt több kilométerrel futó vezetékek védelme azonban gyakorlatilag lehetetlen feladat, mivel ezek brutálisan hosszúak,  Európát és Észak-Amerikát kötik össze. A haditengerészeteknek nem elég a csomópontokra figyelniük, mivel mindössze egy ér megsemmisülése is katasztrofális következményekkel járhat, javításuk pedig akár hetekig is eltarthat.

A háború új dimenziója: beindult a harc a tenger alatti kábelekért

Ha az orosz robotok átvágják az Atlanti óceán mélyén a karvastagságú Marea kábelt, leállhatnak a nyugati pénzintézetek, tőzsdék, megbénulhat a gazdasági élet.

Az Északi Áramlat elleni támadás pedig nyilvánvalóvá tette, hogy a Nyugat és Oroszország közti nem hivatalos konfliktusban ezek szabad prédává váltak – Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese júniusban arra figyelmeztetett, hogy Moszkva kész támadást indítani a vezetékek ellen, ha a NATO tovább támogatja Kijevet.

A GUGI erre tökéletes fegyver lehet: az egység egy kis, specializált tengeralattjárókból álló flottával rendelkezik, amelyek körülbelül 2500 méteres mélységben képesek működni. Ezek észlelése még a fejlett nyugati megfigyelőrendszerek számára is nehézséget okozhat.

Már az is óriási kihívás, hogy milyen szabályok érvényesek erre a hadviselésre. A NATO nem áll háborúban Moszkvával, így nem tüzelhetnek csak úgy rá ezekre a tengeralattjárókra 

– figyelmeztetett Sidharth Kaushal, a londoni Rusi védelmi agytröszt elemzője, aki szerint egy tényleges támadásig hivatalosan nem léphetnek fel az orosz egységek ellen.

Az internetkábelekben, valamint az olaj- és gázvezetékekben a viharok, az áramlatok és akár halászhajók horgonyai is bármikor kárt tehetnek, ám ezek általában nem okoznak nagyobb kimaradást. Egy célzott, előre eltervezett támadás egy nagy csomópont ellen azonban brutális hatással lenne a Nyugatra, amelyből a felépülés akár hónapokig is eltarthatna.

Ezt tudja a világ legnagyobb tengeralattjárója, az orosz Belgorod

Mérete alapján nincs ellenfele a Belgorodnak, amely több feladat ellátására is képes: felderítés, kutatás, mentés és nukleáris csapásmérés.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.