BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A NATO légterében járt egy orosz drón

Ukrajna volt a célpont, de a támadás Románia légterét is megsértette. Korábban Lengyelország azt javasolta, hogy a NATO már Ukrajna fölött lője le az orosz rakétákat és drónokat is.

Kevesebb mint három percre, de megsértette a román légteret egy orosz drón a péntekre virradó éjszaka egy Ukrajna elleni támadás során – közölte a román hadügyminisztérium.

F16 jet fighters from US Air Force Thunderbirds team performs an acrobatic exercise during an air show at the Mihail Kogalniceanu airbase, 250 kms east from Bucharest, 28 June 2007. Under the troop access accord Romania and US signed in 2005, US troops have the right to use four military facilities in Romania, the Mihail Kogalniceanu airbase and three training and shooting grounds in Babadag, Smardan and Cincu. According to the US Army publication Stars and Stripes, the US Army is planning to set up an expedition corps in Romania, which could include up to 4,000 troops. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP)
F–16-osok is felszálltak, miután megjelent az orosz drón a román légtérben / Fotó: AFP

A Duna ukrán oldalán található Izmail elleni dróntámadásban az ukrán hatóságok szerint hárman vesztették életüket és 14-en sebesültek meg, miután 

az ukrán légvédelem a 32 támadó drónból csak 24-et fogott el. 

A román hadügy szerint az egyik drón azonban a román légtérbe is belépett egy rövid időre – jelenti a Reuters

Két román F–16-os és két spanyol F–18-as vadászgépet küldtek a térségbe, melyek az év végéig látnak el légtérvédelmet az országban. Tulcea megye lakóit felszólították, hogy vonuljanak fedezékbe.

Nem először sért NATO-légteret Oroszország

Az Ukrajnával 650 kilométeren határos Romániára már korábban is estek orosz dróndarabok, általában azután, hogy azokat az ukrán légvédelem lelőtte. Szeptember 8-án pedig Románia és Lettország egyaránt arról számolt be, hogy légterüket orosz drónok sértették meg.

Az Ukrajnával szintén hosszú, közös határral rendelkező és szintén NATO-tag Lengyelország szerint akár már az ukrán légtérben le kellene lőni az orosz rakétákat és drónokat, hogy a hasonló eseteket elkerüljék. Félő azonban, hogy ez közvetlen konfliktushoz vezetne a NATO és Oroszország között.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.