BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai katonákra támadtak Törökországban

Törökország NATO-tagállam, így nem meglepő, hogy több támadót még aznap letartóztattak. Az amerikai katonák biztonságban vannak a követség szerint.

Amerikai katonákra támadtak a törökországi Izmir kikötőjében egy Amerika-ellenes ifjúsági csoport aktivistái hétfőn. Az incidens miatt a hatóságok 15 embert vettek őrizetbe, és vizsgálatot is indítottak.

Cyprus Israel Lebanon, amerikai katonák
Az USS Wasp, amelyen a megtámadott amerikai katonák szolgálnak / Fotó: AFP

A törökországi amerikai nagykövetség az X-en megerősítette, hogy az izmiri kikötőben állomásozó USS Wasp legénységéből támadtak meg katonákat Izmirben, ám a katonák már biztonságban vannak. A követség további köszönetét fejezte ki a török hatóságok felé a gyors válasz és a folyamatban lévő nyomozás miatt – írja a Bloomberg.

A 15 fő letartóztatásáról már Izmir kormányzójának a hivatala számolt be, eszerint a támadást a Törökországi Ifjúsági Unió aktivistái követték el. A török rövidítés alapján csak TGB-nek nevezett 

csoport korábban is tiltakozott Izrael és az Egyesült Államok ellen, és az egy százalék alatti támogatottságú Vatan párthoz köthető.

A TGB X-oldalán a nap folyamán arról számoltak be, hogy tagjaik zsákokat húztak az amerikai katonák fejére, és erről videót is közzétettek, azzal a kommentárral, hogy a katonáik és több ezer palesztin vérét a kezükön hordozó amerikaiak nem becsteleníthetik meg az országukat. Az USS Wasp szeptember 5-ig horgonyoz Izmirben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.