BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japánt is hatalmas árvíz sújtja, többen meghaltak – videó

A japán Noto-félszigetet napok óta heves esőzések sújtják, több halálos áldozatot is követeltek a viharok. Az árvíz rengeteg lakóingatlant mosott el, és több ezren maradtak áram és víz nélkül.

Kilencre nőtt a Noto-félsziget északi részét sújtó heves esőzések miatt elhunytak száma. A kilencedik holttestet szerda reggel találták meg, és még mindig keresnek két embert, akik a heves esőzések következményeiben tűntek el. Összesen 367 ember rekedt a félszigeten a viharok miatt, és több mint hatszázan kerestek menedéket különböző evakuációs központokban, az árvíz rengeteg lakóingatlant mosott el.

árvíz
Japánt is hatalmas árvíz sújtja, többen meghaltak / Fotó: Jomiuri Sinbun via AFP

A viharok miatt mintegy 2900 háztartás maradt áram nélkül, és körülbelül 5200 háztartásban szakadt meg a vízellátás. Nagyjából 40 önkéntes segített eltakarítani a sarat és más vihar okozta hulladékot azokból a házakból, melyeket ideiglenesen felajánlottak az év elején történt, 7,6-es erősségű földrengés károsultjainak – írja a The Japan Times.

Aiko japán hercegnő a tervek szerint ellátogatna a Noto-félszigetre, hogy ellenőrizze a földrengés utáni újjáépítés előrehaladását, 

de a mostani helyzetben lemondta az utazását. 

A hatalmas viharok miatt több mint 130 ezer embert kellett evakuálni Isikava-tartományban, a hatalmas esőzések emberéleteket fenyegettek. A viharok és az árvíz később elérte Noto-félszigetet is, addigra már vagy 6000 háztartás maradt áram és vízellátás nélkül Isikavában.

Legalább 30 halálos áldozata volt a Japánt az újév napján megrázó földrengésnek, a mentőcsapatoknak gondot okozott az izolált területek elérése, ahol házak omlottak össze és az utak is megrongálódtak, miközben tízezrek maradtak áram nélkül. A 7,6-es erősségű földrengés a szigetország közepét rázta meg, amit a partvidéken cunami követett, autókat és házakat sodorva a mélybe. A mentés céljából több ezer katonát, tűzoltót és rendőrt is az Isikava prefektúrában leginkább érintett Noto-félszigetre vezényeltek. A súlyosan megrongálódott, járhatatlanná vált utak azonban nehezítik a mentést, így egyelőre nehéz pontos képet adni a károk nagyságáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.