BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A,Man,Pumps,Out,Water,At,The,Entrance,To,The
árvíz

Nem elég a többméteres áradás, újabb veszély ütötte fel a fejét – a hatóságok bedühödtek

A rendkívül kiszolgáltatott és túlzás nélkül katasztrofális árvízi helyzetben megjelentek a fosztogatók, akik az őrizetlenül hagyott kisebb-nagyobb vagyonelemeket tulajdonítják el. Az árvíz ráadásul vonzza a katasztrófaturistákat, akik akadályozzák a védekezést, de magukat is veszélyeztetik. A hatóságok megpróbálnak mindenkit jobb belátásra bírni, de Lengyelországban már éjjellátóval felszerelt katonákat is bevetettek a tolvajok ellen.

Egészen döbbenetes sajtóbeszámolók jelentek meg az árvíz sújtotta területeken tapasztalható állapotokról. Nem elég ugyanis a főleg Közép-Európában dúló többméteres áradás, egy újabb, nem természeti, hanem emberi veszélyforrás is felütötte a fejét.

A,Man,Pumps,Out,Water,At,The,Entrance,To,The
árvíz
Árvíz: nem elég a többméteres áradás, újabb veszély ütötte fel a fejét – a hatóságok bedühödtek / Fotó: Shutterstock

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, az egyik legsúlyosabb árvízi szituáció a lengyelországi Klodzko városában alakult ki, miután itt átszakadt az egyik gát. Ez egy 25 ezres település az alsó-sziléziai vajdaság délnyugati részén, Boroszlótól mintegy 80 kilométerrel délnyugatra.

Árvíz: elkezdődött a fosztogatás

Amit most itt látunk, az apokalipszis. Az embereknek el kellett hagyniuk az otthonukat. Az utcákon törmelék- és sárhalmok vannak. Sok helyen az épületek második emeletéig ér a víz – írta le a látottakat néhány napja egy helyi tudósító. Csak a baj érzékeltetéséül: Klodzkóban a vízszint a 798 centimétert is elérte, ami több mint 150 centiméterrel haladta meg az 1997-es rekordot. 

Ebben a rendkívül kiszolgáltatott és túlzás nélkül katasztrofális helyzetben jelentek meg fosztogatók,

akik az őrizetlenül hagyott kisebb-nagyobb vagyonelemeket tulajdonítják el. Az erről cikket közlő Radiozet azt írta, hogy ez a tragédia nem akadályozott meg néhány embert abban, hogy erkölcstelen és kifejezetten törvénysértő cselekményeket hajtsanak végre. Az ilyen lopásokat dokumentálták is, és az egyik esetet nyilvánosságra is hozták a közösségi médiában. Ezen az látszik, hogy a fosztogatók alkoholt lopnak egy magára hagyott benzinkútról.

 

A videó készítője meglehetősen vulgáris stílusban konstatálja, hogy éppen egy egy lopást rögzít. „Nem merek közelebb menni, mert még a végén megütnek” – jegyezte meg. Később az látható, ahogy az egyik tolvaj az időközben a helyszínre riasztott rendőrök elől menekül, majd néhány másodperc múlva el is kapják. „Bravó, bravó” – fejezi ki örömét a videózó szemtanú.

A lengyel hatóságok rövid úton bedühödtek a látottaktól. A lengyel hadsereg vezérkari főnöke, Wieslaw Kukula tábornok közölte, hogy a határőrség éjjellátóval és hőkamerával felszerelt egységeit küldi a rendőrség támogatására. „A fosztogatóknak többé nem segít az áramszünet és az éjszaka” – szögezte le.

Kérik a magyaroktól: ne legyenek katasztrófaturisták

De nemcsak a súlyos árvízi helyzettel visszaélő bűnözők okoznak bajt, hanem az úgynevezett árvízi turisták is, akikből Magyarországon is akadnak bőven. Ők az árvízi töltéseken gyalogolnak vagy autóznak, felhőtlenül fotózkodnak. Ez egyfelől akadályozza az árvízi védekezést, a tetejében még önveszélyes is. Az árvízi turizmus szintén kemény kormányzati reakciót váltott ki, és nem csak a lengyeleknél.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy megtették a megfelelő jogi lépéseket (katasztrófaállapotot hirdettek ki), hogy betiltsák a töltéseken való tartózkodást. Egyúttal felszólított a lengyeleket az árvízi turizmus beszüntetésére.

A bámészkodókból egyébként a magyar illetékeseknek is elegük van. Karácsony Gergely főpolgármester is kitért arra a minap, hogy sokan mennek ki bámészkodni a Duna-partra, hogy megnézzék a rendkívül magas vízállást. Megkért mindenkit, hogy aki nem vesz részt az árvíz elleni védekezésben, az csak távolról szemlélje az eseményeket, már csak azért is, mert az erős vízsodrás nagyon veszélyes.

A magyar rendőrség szintén külön foglalkozott a kérdéssel. „Ne legyél katasztrófaturista” – szólított fel mindenkit Gál Kristóf, az ORFK szóvivője egy videóban. Ugyanezt tolmácsolta az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön. Közleményükben az áll, hogy továbbra is érvényes a kérésük a lakossághoz: a gátak állapotának védelmében ne menjenek a töltésekre fotózni-nézelődni, kerüljék a katasztrófaturista viselkedést, ezzel is segítsék a védekezésben részt vevők munkáját.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.