BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
szúnyog

Megelőzné az árvíz utáni szúnyoginváziót a Katasztrófavédelem

A szúnyogártalom megelőzése érdekében a szakemberek a héten a Duna és a Lajta mentén, illetve a Rába dunai torkolatánál biológiai módszerrel gyérítik a szúnyoglárvákat. A Katasztrófavédelem szerint az árvíz levonulása után október első felében rengeteg szúnyog okozhat kellemetlenséget a vízparti lakosoknak.

A Dunán és a Lajtán levonult árhullám után a folyók árterein olyan víztestek maradtak vissza, amelyekben tömegesen fejlődhetnek ki a csípőszúnyogok lárvái – tájékoztatott az árvíz utáni helyzetről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

szúnyog árvíz
Az árvíz után különösen fontos a szúnyogirtás / Fotó: AFP

A meteorológiai előrejelzések szerint a nappali hőmérsékletek még segítik a lárvák kifejlődését, ezért október első felében jelentősebb szúnyogártalom alakulhat ki a Duna és Lajta menti településeken – írták.

Az ártéren autókról, a járművel nem megközelíthető helyeken kézi permetezőkkel, a növényzettel sűrűn borított területeken pedig repülőről juttatják ki a természetes fehérjetartalmú szert, amely az alkalmazott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, köztük az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.

Összesen 2850 hektárnyi vízfelületen, főként a lakott teleülések közelében juttatják ki a lárvák elleni szelektív készítményt.

Árvíz: még mindig sok olyan terület van, ahová beszorult a víz – kormányszóvivő

Elvonult az árhullám teteje Magyarországról, de az elmúlt napok eseményei után rengeteg tennivaló maradt, van, ahol még a vízzel is birkóznak. Az árvíz kárainak felmérése folyik, és Magyarország a helyreállításban is az élen fog járni

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.