BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvíz: az árhullám levonultával megkezdődhet a homokzsákok ürítése és elszállítása

A fővárosban a tetőzéshez képest már egy métert apadt a Duna. Baján hétfőn tetőzik az árvíz. A vízügyesek munkája még nem ért véget.

Budapesten a szombati tetőzéshez képest már több mint 1 métert apadt a Duna. Az árhullám hétfőn Baján tetőzik, kevéssel 920 centiméter felett. Nagybajcsnál már 3 méterrel csökkent a vízállás, de amíg a Duna felső szakaszait az ütemes apadás jellemzi, addig az alsó szakaszon még nem pihenhetnek szakembereink, továbbra is az árvíz elleni védekezésé a főszerep – derült ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfői közleményéből.

0069
katasztrófavédelem
árvíz, védekezés, Duna
Kettősség jellemzi az árvízi védekezést / Fotó: Pozsgai Ákos

Tájékoztatásukból kiderült, hogy a Lajtán a rekordvízállást követően folyamatos az apadás, így a megnyitott szükségtározó leürülését követően – várhatóan a napokban – megszüntethetik a rendkívüli készültségi fokozatot, és ezzel egyidejűleg megkezdődhet a helyreállítási feladatok felmérése, tervezése. Intenzív apadás figyelhető meg a Duna teljes Budapest fölötti szakaszán, a figyelőszolgálatot ennek ellenére továbbra is 24 órában fenntartják a vízügy szakemberei, azonban az átvezényelt kollégák lassan visszatérhetnek saját szolgálati helyükre.

A felső szakaszokon, mind az állami védvonalokon szolgálatot teljesítő, átvezényelt kollégák, mind az önkormányzati védekezést segítő vízügyes műszaki irányítók lassan befejezik a munkát a rájuk bízott védvonalakon, és átadják a további feladatokat az adott területeken illetékes vízügyes szakembereknek, illetve az önkormányzatoknak.

Ezeken a szakaszokon 

az árhullám levonultával, a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is megkezdődhetett már.

A szennyeződött, vízzel átitatott homokzsákok bontása azonban csak a másodfokú készültség megszűnése után lehetséges.

A fővárosban szemmel láthatóan gyorsul az apadás, a szombat hajnali 830 centiméteres tetőzőértékhez képest hétfő délre már több mint 1 métert apadt a folyó, az árhullám a déli országrész felé tart. Vasárnap Pakson 806 centiméteren tetőzött a Duna, az árhullám Bajánál tart, harmadfokú készültség mellett.

A térségben a hullámtéri nyári gátak szintjét meghaladta az árhullám, így az árvízvédelmi töltésen belül elhelyezkedő üdülőterületek, szántók, erdők víz alá kerültek. Az elöntött területek kiürítése időben megtörtént.

Homokzsákürítő önkéntesekre a bontási munkálatok során is szükség lehet, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni.

Árvíz: kiderült, mi lesz a sorsa a sok millió homokzsáknak
Nem mindenkinek tetszik, mihez kezdenek a rengeteg homokzsákkal. Az árvíz után a nyúlgátak elbontása következik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.