BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Árvíz: lényeges részletre hívta fel a figyelmet a vízügyi főigazgatóság

Az árvíz lassú levonulása során folyamatos extrém terhelést kapnak a gátak, a figyelőszolgálatot ellátó vízügyes kollégák ébersége és szaktudása kiemelten fontos szerepet kap a védekezés ezen szakaszában. A Duna Budapest fölötti szakaszán a változó intenzitású, de folyamatos apadás ellenére továbbra is fokozott figyelemre van szükség a védekezőktől a töltések mentén a buzgárok, szivárgások, csurgások észlelésére és kivédésére. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a felajánlásokról is szólt.

Az árvíz lassú levonulása során folyamatos extrém terhelést kapnak a gátak, a figyelőszolgálatot ellátó vízügyes kollégák ébersége és szaktudása kiemelten fontos szerepet kap a védekezés ezen szakaszában – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

árvíz, Duna, Baja
Árvíz: így néz ki a megáradt Duna Bajánál, a folyóparti üdülőövezetben / Fotó: Kacsúr Tamás

Az OVF kiemelte: Nagybajcsnál már ütemesen apad a Duna, emiatt Győrnél a folyó és a Mosoni-Duna szintje várhatóan még a mai napon kiegyenlítődik. Mindez lehetővé teszi a Mosoni-Duna torkolati műtárgyának megnyitását, a győri vízszint tetőzését. 

A Lajtán is folyamatos az apadás, csaknem 40 centimétert csökkent már a vízszint Mosonmagyaróvárnál a péntek reggeli tetőzés óta.

A Duna Budapest fölötti szakaszán a változó intenzitású, de folyamatos apadás ellenére továbbra is fokozott figyelemre van szükség a védekezőktől a töltések mentén a buzgárok, szivárgások, csurgások észlelésére és kivédésére. 

„A vízügyes kollégák továbbra is 24 órás figyelőszolgálatot látnak el” – hangsúlyozták. 

A pénteki nap során például Pilismarótnál a kiépített ideiglenes védművön az árhullám megbontotta a fóliaborítást, ami veszélyeztette a kiépített védvonal állékonyságát. 

A jelenséget kollégáink időben észlelték és megkezdték a szükséges beavatkozást.

– tette hozzá az OVF.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője, Láng István azonnal a helyszínre érkezett, hogy koordinálja és felügyelje a munkálatokat. A vízügy és a társszervek munkatársai az érintett szakaszon egy speciális munkagéppel, kővel töltött, nagy méretű – úgynevezett big bag – zsákokat beemelve megerősítették az ideiglenes védvonalat. 

A Duna tetőzése szombat a hajnali órákban érte el Budapestet, 5 órakor 830 centiméteres vízállásnál, a 2013-ban mért legnagyobb vízszinttől 61 centiméterrel elmaradva. 

A folyó Budapest alatti szakaszán, Paksnál előreláthatólag vasárnap éjjel, Bajánál hétfőn este várható a tetőzés, III. fokú árvízvédelmi szintet megközelítően. 

árvíz, Duna, Baja
Bajánál hétfőn este várható a tetőzés / Fotó: Kacsúr Tamás

A közlemény azzal zárul, hogy hálásan köszönik mindenkinek a támogatást, biztatást és törődést. Néhány lényeges részletre azonban fel kell hívniuk a figyelmet. „A Facebookra és más közösségi oldalakra ne írjanak felajánlásokról, azt ott nem tudjuk kezelni! Adományokkal kapcsolatban a karitatív szervezeteket keressék, a lezárásokkal összefüggésben pedig az Útinformot! Az Árvíz Vonal telefonszámát csak vízügyi-árvízi információkért – például tetőzések aktuális helye – hívják! Homokzsáktöltő önkéntesekre már nincs szükség, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni!”  

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.