BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átrajzolják a határokat Európa közepén

A változó természetes határok a hivatalos határokat is megváltoztatják. A gleccserek gerincéhez kötött határvonalak átrajzolása időszerű volt már.

Átrajzolják a határokat Olaszország és Svájc között az Alpokban, az olvadó gleccserek miatt. Az új határok érintik a Matterhorn, Európa egyik legmagasabb hegyének lábát is.

határ
Újra kell húzni a határt / Fotó: AFP

Gyorsan olvadnak a gleccserek, ezért változik a határ

Az olasz–svájci határ ugyanis hosszabb szakaszokon követi a gleccserek gerincvonalát, ám azok olvadása a természetes határokat is odébb tolta, így a határok újrarajzolását mind a két ország szerette volna elérni.

Svájc már pénteken hivatalosan is döntött a változásokról, míg Olaszország ezt még nem tette meg – írja a BBC

A két ország között tavaly májusban született meg a megállapodás az új határokról.

Szeptemberi statisztikák szerint a svájci gleccserek tavaly 4 százalékot vesztettek a területükből, ami a 2022-es 6 százalékos rekord csökkenés után a második legnagyobb érték. A Svájci Gleccserfigyelő Hálózat (Glamos) éves jelentése a gyors olvadást a sorozatos nyári hőségnek és a 2022-es telet jellemző kevés hóesésnek tulajdonítja. Tavaly a szervezet arra is figyelmeztetett, hogy a svájci gleccserek olyan gyorsan olvadnak, hogy azokat akkor sem lehet megmenteni, ha sikerül a felmelegedés szintjét a párizsi egyezményben meghatározott másfél fokos szint alatt tartani.

A népszerű síközpontok közelében található új határok segítenek abban is, hogy melyik ország melyik természeti erőforrás fenntartásáért felel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.