BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 947. napja – jelzés a nyugati hatalmaknak: Putyin nukleáris vörös vonalat húzott

Putyin orosz
Összefoglaló:

Vörös vonalat húzott az Egyesült Államok és szövetségeseinek Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal a kijelentésével, miszerint Moszkva megfontolja, hogy atomfegyverrel válaszoljon, ha lehetővé teszik Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú nyugati rakétákkal támadja Oroszország belső részét – írta a Reuters.

Putyin
Putyin nukleáris fenyegetése nem jó jel / Fotó: AFP

Sokakban felmerült a kérdés: komolyan gondolja Putyin?

A kérdés kritikus a háború menete szempontjából. Ha Putyin blöfföl, ahogy Ukrajna és néhány támogatója hiszi, akkor a nyugati hatalmak késznek érezhetik magukat arra, hogy Moszkva fenyegetései ellenére is elmélyítsék a Kijevnek nyújtott katonai támogatást.

Ha komolyan gondolja, fennáll annak a veszélye – ezt Moszkva is többször kijelentette, és Washington is elismerte –, hogy a konfliktus harmadik világháborúba fajulhat.

Putyin szerdán a figyelmeztető jelzések hosszú sorozatának legújabb részeként kibővítette azoknak a forgatókönyveknek a listáját, amelyek Oroszország atomfegyver használatához vezethetnek:

  • Ezt megteheti egy nagy, határokon átnyúló hagyományos támadásra válaszul, amely repülőgépeket, rakétákat vagy drónokat is érint.
  • A rivális atomhatalom, amely támogat egy Oroszországot megtámadó országot, a támadás részesének tekintendő.

Mindkét kritérium közvetlenül vonatkozik arra a helyzetre, amely akkor állna elő, ha a Nyugat megengedi Ukrajnának, hogy nyugati nagy hatótávolságú rakétákkal, például az amerikai ATACMS-szel és a brit Storm Shadowsokkal mélyen az orosz terület belsejébe csapjon le, amihez Putyin szerint nyugati műhold- és célzási támogatásra lenne szükség.

Putyin világos üzenetet küldött a Nyugatnak: ne hibázz, mert minden ilyen dolog atomháborút jelenthet

– mondta Nyikolaj Szokov volt szovjet és orosz diplomata.

Bahram Ghiassee, a Henry Jackson Társaság agytrösztjének londoni nukleáris elemzője Putyin kijelentéseinek időzítését azzal kapcsolta össze, hogy Ukrajna lobbizik a Nyugaton a nagy hatótávolságú rakétákért, és Volodimir Zelenszkij elnök vélhetően találkozik Joe Biden elnökkel, és Donald Trump is meghívta.

Kijev reakciója gyors volt, Zelenszkij vezérkari főnöke nukleáris zsarolással vádolta Putyint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.