BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Brüsszel-Midi Európa legvéresebb pályaudvara, a rendőrség tehetetlen

Európa legveszélyesebb pályaudvara Brüsszelben van és a rendőrség nem tudja, hogyan lehetne hatásosan fellépni az erőszak ellen. A Brüsszel-Midi pályaudvaron több mint háromezer bűncselekményt regisztrálnak évente.

Brüsszel fő nemzetközi vasútállomása, a Brüsszel-Midi, bűnözéssel terhelt területté vált, ahol az ott dolgozók életüket féltve próbálják végezni munkájukat. Hiába növelték a rendőri jelenlétet, a bűncselekmények, például a lövöldözések és késelések folytatódnak, ami pánikot kelt a helyi lakosokban és az állomáson dolgozókban. A Brüsszel-Midi ma Európa legveszélyesebb és legvéresebb pályaudvara, ahol a legtöbb utas és dolgozó fél.

Brüsszel-Midi, pályaudvar, vonatállomás
A Brüsszel-Midi Európa legvéresebb pályaudvara, a rendőrség tehetetlen / Fotó: Belga via AFP

Az idei év során több erőszakos esemény történt az állomás környékén. Áprilisban késelés, júniusban pedig egy kávézóban történt lövöldözés, amely két ember halálát okozta. Augusztusban újabb lövöldözés zajlott az állomás másik kijáratánál. A Politiconak nyilatkozott egy helyi üzletvezető, aki elmondta, hogy bár ő nem fél a haláltól, nem ezen a helyen akar meghalni. Egy másik üzlettulajdonos arról számolt be, hogy ő és 

a környéken élők napi szinten találkoznak lopásokkal és más bűncselekményekkel, és már nem is jelenti ezeket, mert a rendőrség tehetetlen.

A Brüsszel-Midi állomás és környéke az egyik legveszélyesebb helyszín Belgiumban, ahol évi több mint 3500 bűncselekményt regisztrálnak. A helyi hatóságok ugyan különböző intézkedéseket ígértek, mint például egy új rendőrségi iroda megnyitását, de a probléma még mindig nem oldódott meg. A hatóságok kölcsönösen egymásra mutogatnak a felelősség kérdésében, miközben a lakosok és az üzlettulajdonosok tehetetlennek érzik magukat.

A Brüsszel-Midi járókövei sokszor maradnak véresek / Fotó: Belga via AFP

Vér folyt a Brüsszel-Midi közelében órákkal a nyári EU-csúcs előtt

Két ember meghalt, további három pedig megsebesült még júniusban, az EU-csúcs előtt Brüsszelben, miután egy robogóról tüzet nyitottak egy, a belga főváros Saint-Gilles negyedében található kávézóra, a Brüsszel-Midi nemzetközi pályaudvar közelében. A lövöldözésnek helyet adó Saint-Gilles kerületet a brüsszeli hatóságok idén a kábítószer-kereskedelem egyik forró pontjaként azonosították, és bár a rendőrség egyelőre nem közölte a támadás indítékát a belga sajtóban drogkereskedelemhez köthető leszámolásként írják le a lövöldözést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.