BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült: itt terjed a legjobban a Covid új variánsa

Már legalább 27 országban mutatták ki az XEC-variánst. A Covid új variánsa gyorsan terjed, várhatóan november elején már tetőzhet a fertőzés. Az eddigi összes igazolt eset több mint 20 százalékát Franciaországban találták.

Az Covid új mutációját, az XEC-variánst Európában, Olaszországban mutatták ki először. A vírus gyorsan terjed a kontinensen, valamint az Egyesült Államokban is, már több száz betegnél mutatták ki az új törzset. Az új Covid a leggyorsabban Franciaországban terjed, a fertőzések több mint ötödét mutatták itt ki.

Covid,Xec,Variant,Test,,Omicron,Sub-variant,Ks.1.1,And,Kp.3.3
Covid
Itt terjed a leggyorsabban a Covid XEC-variánsa / Fotó: Shutterstock

A Global Initiative on Sharing All Influenza Data (GISAID) kutatása szerint már több mint 600 igazolt fertőzést mutattak ki Európában és Észak-Amerikában a Covid XEC variánsából. A vírustörzset összesen 27 országában találták meg – írta meg az Aljazeera.

Az XEC-variáns már felbukkant az Egyesült Királyságban, Kanadában, Dániában, Hollandiában és Németországban is. Az Egyesült Államokban 25 államában van jelent a vírus, több mint 100 betegnél mutatták ki.

Az eddig igazolt több mint 600 XEC-fertőzés valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának munkatársa szerint sok országban már nincsenek rutinszerű Covid-tesztelések, így rengeteg esetet nem fedeznek fel. Ráadásul az XEC-variánsnak a tünetei nagyon hasonlóak a hétköznapi náthához, így a betegek sokszor nem is sejthetik, hogy Covid-fertőzöttek. Az XEC-variáns mindemellett nem jár együtt a szaglás és az ízlelés elvesztésével.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte, hogy az új Covid-variáns Magyarországon is gyorsan terjed.

Mennyire veszélyes a Covid XEC-variánsa?

Az XEC-variáns a korábban gyorsan terjedő omikron-változat egyik altörzséhez tartozik. Az eddigi vizsgálatok szerint nem okoz súlyos tüneteket, viszont nagyon könnyen fertőz. A WHO egyelőre még nem sorolta be ezt a mutációt a veszélyes variánsok közé.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az őszi és a téli hónapokban robbanásszerűen terjedhet majd a vírus. A szakértők arra számítanak, hogy a XEC-variáns október végére, vagy november elejére elérheti a terjedése csúcspontját.

Jó hír, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások hatásosnak mutatkoznak az XEC-variánssal szemben.

Az Egyesült Államokban azt javasolják a lakosságnak, hogy a 6 hónapnál nem idősebb gyerekeket és az időseket oltsák be a vírus ellen.

Az orvosok szerint ezek a Covid új változatainak legelterjedtebb tünetei

A Covid–19 rohamosan terjedt el az elmúlt néhány évben, és rengeteg különböző változatot hozott létre. Ha valaki 2024-ben megbetegszik, érthető, hogy szinte azonnal arra gyanakszik, hogy a Covid valamely változatával lehet dolga, ezért azonnal sorba próbálja venni az erre jellemző tüneteket. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen a sok variáns miatt már eléggé kiterjedt a tünetek skálája.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.