BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Chernobyl, site of world's worst nuclear disaster, remains haunting place csernobil

Erdőtűz martalékává vált Csernobil

A lángok lassan már az atomerőművet is fenyegetik. A csernobili zónában több száz tűzoltó próbálja eloltani az erdőtüzeket, amelyek radioaktív surgárzást szabadítanak fel.

Ismét tűz ütött ki a kijevi régióhoz tartozó csernobili zónában, ahol már második napja csaknem négyszáz tűzoltó igyekszik megfékezni a lángokat – hozta nyilvánosságra hétfőn a Telegramon az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

Chernobyl, site of world's worst nuclear disaster, remains haunting place csernobil
A csernobili erdőtüzek az atomerőmű környékét fenyegetik / Fotó: Anadolu via AFP

A kijevi régióban folytatódik a nyílt területen keletkezett tűz elhárítása, jelenleg az ország különböző részeiből érkezett 399 tűzoltó 103 berendezéssel dolgozik a lángok megfékezésén 

– írta a katasztrófavédelem, hozzátéve, hogy erdészeti gépeket, valamint buldózereket, traktorokat is bevontak az oltásba.

„Az erős szél miatt a tűz gyorsan terjed új területekre” – emelte ki a szolgálat. Viktorija Ruban, a katasztrófavédelem regionális részlegének szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportál kérdésére válaszolva tisztázta, hogy ismét a csernobili zónában ég a növényzet.

Szeptember 3-án arról számoltak be, hogy a csernobili övezetben ég az erdő, a tűz körülbelül húszhektárnyi területre terjedt ki. A csernobili övezetben, ahol újra fellobbantak a lángok, mostanra több mint 2600 hektárnyi területet borított be a tűz, a radioaktív háttérsugárzás ugyanakkor a hatóságok szerint nem haladta meg a szokásos szintet.

Automata sugárzásmérő rendszer figyeli Csernobilt

A 38 évvel ezelőtti atombaleset következményei máig nem szűntek meg, de a csernobili létesítmény szigorú felügyelet alatt áll. Az Ukrajnában működő nukleáris létesítmények mindegyike több mint 300 kilométerre van.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.