BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ukrainian National Chornobyl Museum In Kyiv, Ukraine

A csernobilihez hasonló katasztrófáról posztolt az ukrán külügyminiszter

Andrij Szibiha az X közösségi oldalon arról posztolt, hogy Oroszország a tél beállta előtt ukrajnai atomlétesítményekre mérhet rakétacsapásokat. Az ukrán külügyminiszter szerint a tervezett támadások elsősorban az atomerőművek elosztórészlegeit és a transzformátorállomásokat vennék célba.

Andrij Szibiha az X közösségi oldalon arról posztolt, hogy Oroszország a tél beállta előtt ukrajnai atomlétesítményekre mérhet rakétacsapásokat. Az ukrán külügyminiszter szerint a tervezett támadások elsősorban az atomerőművek elosztórészlegeit és a transzformátorállomásokat vennék célba. A tárcavezető hozzátette: az ukrán hírszerzés erre vonatkozó értesüléseit megosztották a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) is – írja az Infostart. 

Csernobil, atomkatasztrófa, Ukrajna
Csernobil: a 38 évvel ezelőtti atombaleset következményei máig nem szűntek meg – az ukrán miniszter új veszélyre figyelmeztet / Fotó: NurPhoto via AFP

A portál azzal folytatja, hogy ukrán jelentések szerint orosz rakéta- és dróntámadások rendszeresen érik az ukrajnai energetikai létesítményeket, ami miatt gyakran órákig szünetel az áramszolgáltatás. A jelenleg is működő három atomerőmű kapacitása nagyjából az ukrajnai energiaszükséglet felét fedezi.

Az orosz hadsereg a háború 2022-es megindítása után nem sokkal ellenőrzése alá vonta a zaporizzsjai atomerőművet Dél-Ukrajnában, a környékén rendszeresek a tüzérségi összecsapások. A hat reaktorral rendelkező létesítményt biztonsági okokból teljesen leállították.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a 38 évvel ezelőtti atombaleset következményei máig nem szűntek meg, de a csernobili létesítmény szigorú felügyelet alatt áll. Az Ukrajnában működő nukleáris létesítmények mindegyike több mint 300 kilométerre van tőle.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.