BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drónok harca: önálló fegyvernem lett a drónokból Ukrajnában

A modern hadviselést teljesen felforgatták ezek az eszközök. Ukrajna a háború során légi, tengeri és szárazföldi drónokat is sikerrel használt a frontvonalakon éppúgy, mint mélységi támadásokhoz. Oroszország is előszeretettel használja a drónokat a harcokban.

Önálló haderőnemként megalakul az ukrán hadseregen belül a drónokat irányító sereg, miután hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta az erről szóló törvényjavaslatot.

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in the direction of Kreminna, drón
Önálló fegyvernemmé váltak a drónok / Fotó: AFP

Az új fegyvernem létrehozását az ukrán elnök már februárban bejelentette, aláhúzva a robotok szerepét a hadszíntéren. Az új fegyvernem vezetője Vadim Szukarevszkij ezredes lesz, az ukrán hadsereg parancsnokhelyettese – írja a Kyiv Independent.

A drónok új fejezetet nyitottak a hadviselésben

Az önálló fegyvernem létrehozását azzal indokolták, hogy javítsák a drónok gyártását, az azokat használó katonák kiképzését, valamint az innovációt a drónok fejlesztése terén. A háború során már számos különböző légi, tengeri és szárazföldi drónt vetettek be felderítési és harci célokból egyaránt. 

Ukrajna célja, hogy évi egymilliót tudjon gyártani az eszközökből idén, miközben az ország szövetségesei is több tízezer drónt ígértek.

Ukrajna a különböző típusú drónok úttörő használatával igyekezett kiegyenlíteni az oroszok erőforrás és élőerő fölényét, és a tengeri drónok kulcsszerepet játszottak az orosz fekete-tengeri flotta elleni támadásokban is. A nagy hatótávolságú nyugati fegyverekre vonatkozó korlátozások pedig elengedhetetlenné tették, hogy Ukrajna saját drónokat fejlesszen ki a mélységi támadások céljából.

Oroszország szintén előszeretettel használja ezeket az eszközöket a háború során.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.