BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elvesztette az Európai Unió ellen indított perét két orosz oligarcha

Elutasította a Törvényszék két orosz üzletember keresetét. Azért perelték az Európai Uniót, mert az annak Tanácsa által elfogadott korlátozó intézkedések hatálya alá tartoztak.

Elena Timcsenko, Gennagyij Timcsenko, Mikhail Fridman, Petr Aven és German Khan üzletemberek neve szerepel az Oroszország által Ukrajna ellen indított invázióval összefüggésben az Európai Unió Tanácsa által elfogadott korlátozó intézkedések hatálya alá tartozó személyek, szervezetek és szervek jegyzékén – írta az Európai Bíróság.

Európa
Az Európa Tanács rendelete alapján együtt kellett volna működni az illetékes hatóságokkal / Fotó: Anadolu via AFP

Tekintettel a szankciórendszer megkerülésére szolgáló rendszerek egyre összetettebbé válására, a Tanács 2022. július 21-én rendeletet fogadott el, amely a pénzeszközökre vonatkozó jelentéstételi és az illetékes hatóságokkal való együttműködési kötelezettségeket ír elő.

A kötelezettségek tiszteletben tartásának a hiánya a pénzeszközök befagyasztására vonatkozó intézkedések kijátszásának minősül

– hívta fel a figyelmet a bíróság.

Mint írták, a cél konkrétan az, hogy meghiúsítsák az olyan összetett jogi és pénzügyi konstrukciók igénybe vételét, amelyek máskülönben megkönnyíthetik az intézkedések kijátszását, legalábbis megnehezítve az illetékes nemzeti hatóságok számára a korlátozó intézkedések hatálya alá tartozó pénzeszközök vagy gazdasági erőforrások azonosítását.

Az érintettek azt kérték az Európai Unió Törvényszékétől, hogy semmisítse meg a pénzeszközeikre vagy gazdasági erőforrásaikra vonatkozó, 2022. szeptember 1-je előtti jelentéseket, valamint az illetékes nemzeti hatóságokkal való együttműködési kötelezettségeket.

Álláspontjuk szerint mivel az említett kötelezettségek nem szerepelnek a Tanács által hozott valamely közös kül- és biztonságpolitikai határozatban, nem tekinthetők az ilyen határozat végrehajtásához szükséges intézkedéseknek. 

Az Európa Tanács úgy nem élt vissza hatáskörrel

Többek között úgy vélik, hogy a Tanács rendelete hatáskörrel való visszaélésnek minősül, mivel a szóban forgó kötelezettségek elfogadásának a tagállamok végrehajtási hatáskörébe kell majd tartoznia.

A Törvényszék valamennyi keresetet elutasítja.

Ítéleteiben a Törvényszék emlékeztet arra, hogy az uniós jog lehetővé teszi, hogy a Tanács rendeleteket fogadjon el korlátozó intézkedések végrehajtására vagy érvényesítésére valamennyi tagállamban történő egységes alkalmazásuk biztosítása céljából.

Az uniós jog által előírt intézkedések nem korlátozódnak a nem tevésre vonatkozó kötelezettségekre, és a Tanács elfogadhatott jelentéstételi és együttműködési kötelezettségeket, még akkor is, ha az a határozat, amelyekkel a kötelezettségek kapcsolatban állnak, kifejezetten nem írta ezeket elő.

A Törvényszék továbbá úgy véli, hogy a Tanács nem lépett a tagállamok helyébe annak eldöntése tekintetében, hogy a korlátozó intézkedéseket a területükön milyen módon hajtják végre és szankcionálják.

Pácban vannak az orosz oligarchák

Az orosz pénzemberek nemkívánatos személyek Európában, viszont ha visszaköltöznek Oroszországba, vagyonuk lefoglalását kockáztatják.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.