BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Typhon missile launcher

Álmatlan éjszakákat akarnak okozni a kínaiaknak az amerikai rakétákkal

Hadgyakorlatra vitték, maradnak az amerikai fegyverek a Fülöp-szigeteken.

Az Egyesült Államok a kínaiak követelése ellenére egyelőre nem hajlandó visszavonni azokat a közepes hatótávolságú rakétarendszereket, amelyeket a Fülöp-szigetekre telepített, és teszteli regionális konfliktusban való alkalmazásuk lehetőségét.

Typhon missile launcher
A rakétarendszert eredetileg csak egy hadgyakorlatra vitték a Fülöp-szigetekre / Fotó: The War Zone

A Typhon rendszer felszerelhető kínai célpontok támadására alkalmas rakétákkal, az év elején szállították a Fülöp-szigetekre, akkori bejelentés szerint csak egy közös hadgyakorlatra, de a Reuters értesülése szerint ott maradt.

A Fülöp-szigetek fontos szerepet tölt be az Egyesült Államok ázsiai stratégiájában, és nélkülözhetetlen állomáshely lenne az amerikai hadsereg számára, hogy egy esetleges kínai támadás esetén segítséget nyújtson Tajvannak.

Kína és Oroszország elítélte

A rakétarendszert most telepítették először a térségbe, és a lépést Kína és Oroszország is elítélte. Azzal vádolják Washingtont, hogy fegyverkezési versenyt szít egy különösen feszült időszakban, amikor számos tengeri és légi incidens történt Kína és a Fülöp-szigetek között az elmúlt hónapokban.

A fegyvereket a legnagyobb és legnépesebb sziget, Luzon északi részén állomásoztatják. Luzontól nyugatra húzódik a Dél-kínai-tenger, és közel van a Tajvani-szoros is. 

Bár a hadgyakorlat a hónap végén befejeződik, a rendszerek egyelőre maradnak,

 és folytatódnak a kiképzések is.

Philippines Holds Counter Landing Simulation As Part Of Balikatan Military Exercises
A hadgyakorlat a hónap végén véget ér, a rakétarendszer marad / Fotó: Ezra Acayan / Getty Images

A hadsereg szóvivője szerint az amerikai csendes-óceáni parancsnokság (USARPAC) döntésén múlik, meddig maradnak a fegyverek a Fülöp-szigeteken. Névtelenséget kérő helyi kormányforrások egyelőre csak annyit árultak el, hogy tesztelik, azok mennyire jól működnek abban a környezetben, hogy szükség esetén gyorsan mozgósítható legyenek.

A cél Kína elrettentése

A Typhon SM-6 rakétákat és Tomahawkokat képes kilőni 1600 kilométert meghaladó hatótávolságra, és a Planet Labs szerdán készített műholdfelvételei szerint a Laoag nemzetközi repülőtéren, Ilocos Norte tartományban található.

„Ha valaha kivonják is ezeket, akkor az azért lesz, mert elértük a célt, és a javítások után visszahozhatjuk őket” – nyilatkozta a hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő magas rangú kormányzati forrás, hozzátéve, hogy a Fülöp-szigetek számára stratégiai érték a rendszer megtartása Kína elrettentésére. 

Álmatlan éjszakákat akarunk okozni nekik

– jelentette ki.

Az Egyesült Államok különféle hajóelhárító fegyvereket is felhalmoz Ázsiában, mivel próbál gyorsan felzárkózni a rakétaversenyben Kínához.

Bár az amerikai hadsereg nem volt hajlandó megmondani, hogy mennyit telepít ezekből az indo-csendes-óceáni térségben, a katonai beszerzéseket ismertető kormányzati dokumentumok szerint több mint 800 SM-6 rakétát vásárolnak a következő öt évben, a Tomahawkból pedig több ezer van már most is az amerikai készletekben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.