BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Floridians Prepare As Tropical Storm Helene Heads Toward State's Gulf Coast

Sorra állnak le az olaj- és gázkutak a Helene hurrikán miatt

A vihar egyre erősödve éri el Florida partjait.

Az Egyesült Államok a Mexikói-öbölben nyersolajtermelésnek mintegy 29, a földgázénak pedig a 17 százalékát leállította a Helene hurrikán miatt, közölte szerdán a környezetvédelmi hivatal. Ez napi 511 ezer hordó olaj és közel 313 millió köbméter földgáz kitermelésének kiesését jelenti.

Surfers leave the beach ahead of the arrival of tropical storm Helene in Cancun, Quintana Roo state, Mexico on September 24, 2024. (Photo by Elizabeth Ruiz / AFP)
Cancúnban kedd reggel óta tilos a tengerbe menni a Helene miatt / Fotó: AFP

A hurrikán szerda este közép-európai idő szerint a floridai Tampától mintegy 775 kilométerre dél-délnyugatra helyezkedett el, a maximálisan fenntartható szél sebessége 130 km/óra volt az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont jelentése szerint.

Szerdáig 17 olaj- és gázkitermelő platformot evakuáltak, 

ami a Mexikói-öbölben található összes olaj- és gázkitermelő platform mintegy 4,6 százaléka.

Többek között a Chevron is közölte, hogy leállítja a termelést az általa üzemeltetett mexikói-öbölbeli létesítményekben, és evakuálja a személyzetet.

A norvég olajtermelő Equinor szintén közölte, hogy kedd reggel óta leállította a műveleteket és evakuálta a személyzetet a Mexikói-öbölben lévő Titan platformjáról.

Floridians Prepare As Tropical Storm Helene Heads Toward State's Gulf Coast
Készülnek a floridaiak a Helene érkezésére / Fotó: Sean Rayford/Getty Images

Az Egyesült Államok hazai olajtermelésének mintegy 15, a földgázénak pedig a két százaléka származik Mexikói-öbölből.

Életveszélyes vihar lesz

A BBC tudósítása szerint a Helene várhatóan veszélyes, 3-as kategóriájú viharrá erősödik, amikor helyi idő szerint csütörtökön lecsap az amerikai partokra. Életveszélyes vihardagályok, áradások és széllökések várhatóak Florida jelentős részén és az ország délkeleti részén.

Ron DeSantis floridai kormányzó veszélyhelyzetet hirdetett az állam szinte egész területére.

Előtte várhatóan végigpusztítja a mexikói Yucatán-fészigetet, olyan híres turistaközpontok is veszélyben vannak, mint Cancún és Cozumel. Cancúnban már kedden reggeltől vörös vészjelzés volt érvényben az úszók számára, és nem mentek ki a tengerre a halászok sem.

Az üzletek és lakások ablakait bedeszkázták, és jelentős eső várható Kuba nyugati részén és a Kajmán-szigeteken is. Az Egyesült Államokban az előrejelzések szerint 13-25 centi esőt hoz a Helene.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.