BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hezbollah

Több mint ezer áldozatot szedhetett Izrael új titkos fegyvere

Libanon-szerte a fegyveresek zsebében robbantak fel a csipogók. A Hezbollah képviselője szerint a támadásért Izrael a felelős.

Legalább hárman meghaltak, és több mint ezer másik ember, köztük a Hezbollah harcosai, orvosok és Irán bejrúti megbízottja megsebesült kedden, amikor a kommunikációra használt személyhívók felrobbantak Libanon-szerte. A támadást állítólag az izraeli fegyveres erők hajtották végre.

hezbollah
A libanoni kórházakat kedden elárasztották a Hezbollah sérült fegyversei / Fotó: AFP

A Hezbollah fegyveres csoport közleményben erősítette meg legalább három ember, köztük két harcosának halálát. A szervezet szerint a támadásban összesen több mint 1200 tagjuk sebesült meg.

A megölt harcosok egyike a Hezbollah egyik libanoni parlamenti képviselőjének fia volt 

– közölte két biztonsági forrás a Reutersnek. Rajtuk kívül Irán libanoni nagykövete, Mojtaba Amani is könnyebb sérülést szenvedett, amikor a zsebében felrobbant egy személyhívó.

A Hezbollah képviselője elmondta, hogy a kedden bevetett „csipogóbombák” szedték a legtöbb áldozatot az Izraellel közel egy éve folytatott konfliktusuk során.

A bejrúti egészségügyi minisztériumhoz tartozó válságkezelési központ felszólította a dolgozóit, hogy azonnal menjenek be a munkahelyükre, hogy az ország el tudja látni a tömeges sérüléseket. Egyúttal figyelmeztetést adott ki, miszerint az egészségügyi személyzet ne használjon személyhívót.

A csoport közleménye szerint a felrobbant csipogók új modellek voltak, amelyek mindegyikét az elmúlt hónapokban hozták be az országba. Emiatt a képviselő szerint tömeges izraeli szabotázsról lehetett szó, amelyen keresztül Tel-Aviv valahogyan egyszerre túl tudta hevíteni a kommunikációs eszközök akkumulátorait.

A felrobbanó személyhívókat a Hezbollah azért szerezte be újonnan, mert a csoport vezetője megparancsolta a tagoknak, hogy hagyják abba a mobiltelefonok használatát, figyelmeztetve, hogy az izraeli hírszerzés nyomon követheti őket. A Hezbollah egyik illetékese azt mondta az Associated Pressnek, hogy a személyhívók egy új márka, amelyet a csoport korábban nem használt.

Kedden helyi idő szerint 15:30 körül a személyhívók felforrósodtak, majd felrobbantak az őket hordozók zsebében és kezében – különösen Bejrút déli külvárosában és a kelet-libanoni Beqaa régióban, ahol a Hezbollah erősen jelen van. Damaszkuszban, ahol több Hezbollah-tag megsebesült – közölték libanoni biztonsági tisztviselők és a Hezbollah egyik tisztviselője. A Hezbollah tisztviselője névtelenül beszélt, mert nem volt felhatalmazása arra, hogy a sajtóval beszéljen.

Firas Abiad libanoni egészségügyi miniszter szerint legalább kilenc ember meghalt, köztük egy 8 éves kislány, és 2750-en megsebesültek – közülük 200 súlyosan – a robbanásokban. A legtöbben az arcon, a kézen vagy a has környékén sérültek meg.

Izraelben egyre többen támogatnak egy a Hezbollah elleni háborút

Miközben Irán és szövetségesei, mint a Hezbollah vagy a jemeni húszik, támadásra készülnek, egyre nagyobb a vita a zsidó államban, hogy az ország regionálissá szélesítse-e a Hamász elleni háborúját, vagy inkább próbálja enyhíteni a feszültséget a felek közt. Szakértők szerint egy biztos: az Izrael és a Hezbollah közötti háború elkerülhetetlen, a kérdés csak az időpontja.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.