BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell az 500 millió euró Magyarországtól az északmacedón ellenzéknek

Az északmacedón ellenzék szerint a hitel korrupt, és kiszolgáltatja az országot Magyarországnak. Az ottani kormány szerint viszont a tiltakozás valódi oka az, hogy a hitelfelvételből megvalósuló projektek növelnék a kormánypártok népszerűségét.

Az ellenzéki szociáldemokraták Észak-Macedóniában bejelentették, hogy gyorsított eljárásban, nyilvános vita nélkül nem támogatják a Magyarországtól érkező 500 millió eurós hitel felvételét.

Venko Filipce, the Health Minister for North Macedonia, answers AFP journalists' questions during an interview at a medical cannabis farm near Skopje on February 16, 2021. The Balkan state is once again eyeing a chance to become a cannabis pioneer in Europe, with the government promising a public debate on legalising marijuana and turning the country into the Amsterdam of the Balkans. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP) hitelfelvétel
Venko Filipcse, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője / Fotó: AFP

A Venko Filipcse vezette párt azt is közölte, hogy a parlament pénzügyi és költségvetési bizottságát vezető Sanja Lukarevszka nem veszi napirendre a kérdést, ha a feltételeik nem teljesülnek. A szociáldemokraták szerint a hitelfelvétel – melynek keretében a magyar EXIM Bank nyújtana 500 millió eurós hitelt az országnak – gyorsított eljárása példátlan – jelenti a bne IntelliNews.

A hitelfelvételtől növekedést vár az északmacedón kormány

Az ország kormánya a gazdaság növekedését várja a kölcsönfelvételtől, míg az ellenzék az átláthatóságával kapcsolatban fogalmazott meg problémákat, és korruptnak nevezte a magyar hitelt, amely kiszolgáltatná Észak-Macedóniát Magyarországnak. Filipcse szerint a kölcsönfelvétel átláthatóságával kapcsolatos aggályok tisztázásának elmulasztása a rejtett szándékok beismerését jelentené.

Hrisztian Mickovszki miniszterelnök úgy véli, nincs probléma a gyorsított eljárással a hitelfelvétel során, 

és az ellenzék szerinte azért aggódik, mert a kölcsönből megvalósuló projektek a kormány népszerűségét növelnék. A szociáldemokraták nyilvános meghallgatást szeretnének tartani a hitelfelvételről, szakértők bevonásával, hogy a közvélemény is tisztában legyen a következményekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.