BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalos: Zelenszkij oda megy, ahol Meloni és Orbán Viktor is van – minden adott egy olasz–magyar–ukrán csúcstalálkozóhoz

Váratlan csúcstalálkozóra kerülhet sor pénteken a Comói-tó partján. Hivatalos, hogy egyszerre lesz egy helyen az ukrán, az olasz és a magyar vezető.

A Telegram csatornáján jelentette be Volodimir Zelenszkij, hogy részt vesz a pénteken kezdődő nemzetközi fórumon Olaszországban.

Zelenszkij
Hivatalos: Zelenszkij odamegy, ahol Meloni és Orbán Viktor is van – minden esély megvan egy olasz–magyar–ukrán csúcstalálkozóra / Fotó: AFP

Napok óta rebesgetik, hogy az ukrán elnök elmegy a Forum di Cernobbio néven ismert konferenciára, de eddig ezt tényként nem lehetett kijelenteni. Most viszont igen, ahogy azt is, hogy a Giorgia Meloni, Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij egyszerre lesznek egy helyen.

A kérdés már csak az, hogy ebből kisül-e egy váratlan olasz–magyar–ukrán csúcstalálkozó.

Az biztos, hogy Zelenszkij tárgyalni fog Melonival, ezt maga erősítette meg. Orbán Viktorra azonban nem tért ki. Amikor a magyar miniszterelnököt erről kérdezték, úgy felelt, reméli, az ukrán elnök eljön a fórumra, amely a világ egyik legfontosabb ilyen eseménye.

A magyar kormányfőnek menetrend szerint péntek délelőtt 11:45-kor kezdődött az előadása. Zelenszkij papíron 18:45-kor tart előadást. Vagyis éppen elég idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a házigazda olasz miniszterelnökkel kiegészülve akár hat-,vagy akár négyszemközt tárgyalásokat folytassanak.

A Forum di Cernobbiót 50. alkalommal rendezik meg Észak-Olaszországban, a Comói-tó partján. Presztízsét sokan sokféleképpen bemutatták már, de talán szemléletes érv ehhez, hogy az egyik legfőbb olasz nemzeti szimbólum, a Frecce Tricolori, az olasz légierő műrepülő köteléke is bemutatót tart.

Az 1961-ben megalapított Háromszínű Nyilak a világ legnagyobb és leghíresebb műrepülő-köteléke. Részletesebben az alábbi cikkben írtunk róluk.

Békemisszió Olaszországban: legendás katonai légi parádé várja Orbán Viktort a Comói-tó partján – videó

Ma kezdődik a Forum di Cernobbio, az egyik legrangosabb nemzetközi konferencia. Az eseményen a magyar miniszterelnök is előadást tart, ami könnyen értelmezhető a nyáron megkezdett békemisszió folytatásaként. Az olasz szervezők mindent beleadnak, a világ leghíresebb műrepülő-köteléke is bemutatót tart.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.