BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hollandia nem költ többet az elutasított migránsok elszállásolására

Hollandia eddig évi 30 millió eurót költött az elutasított menedékkérők elszállásolására, a kormány viszont véget vet ennek a gyakorlatnak: 2025. január 1-jétől nem ad pénzt ilyen célra.

Az új holland kormány megszünteti az elutasított menedékkérők elszállásolásáért járó kifizetéseket – írta meg az Exxpress információi alapján a Magyar Nemzet.

Menedékkérők érkeznek a hollandiai Uden városába / Fotó: ANP via AFP

2025. január 1-jétől megszűnik azoknak az elutasított menedékkérőknek az elszállásolásához nyújtott állami hozzájárulás, akiknek már régen el kellett volna hagyniuk az országot

– jelentette be Marjolein Faber menekültügyi és migrációs miniszter.

A politikus ennek kapcsán konzultált azzal az öt nagyvárossal, ahol az állami program keretében sürgősségi szállást biztosítanak.

„Én a visszatérés és nem a támogatott szállás mellett vagyok” – hangsúlyozta a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) politikusa.

Amszterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven és Groningen 2019 óta biztosítja az elutasított menedékkérők számára az alapvető lakhatást, a városok a jövő évtől azonban csak saját költségükön gondoskodhatnak tovább ezekről a menekültekről. Amszterdam már be is jelentette, hogy még 2025-ben biztosítja ennek a költségeit.

A holland kormány eddig évente mintegy 30 millió eurót költött erre a célra, amíg a migránsok vissza nem térnek származási országukba, más országba nem távoznak, vagy nem kapnak tartózkodási jogot Hollandiában.

Hollandiában a koalíciós pártok felszólították a kormányt, fontolja meg Szíria egyes részeinek biztonságos hellyé nyilvánítását, ahova vissza lehetne küldeni az onnan érkező menedékkérőket. A novemberi holland választásokon győztes Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders szeptemberben vitát kezdeményezne a javaslatról. A Hollandiába érkező legtöbb menedékkérő szíriai, és leggyakrabban az ő kérelmük kap kedvező elbírálást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.