BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most Horvátország néz szembe azzal a krízissel, amin Magyarország könnyedén túljutott

Eléri az árvíz Horvátországot is. A környezetvédelmi miniszter közölte, hogy felkészültek az áradás elleni védelemre. A tárcavezető szerint a vízállás nem lesz olyan magas, mint a 2014-es árvíz alatt volt. Ennek ellenére Horvátország felkészült a váratlan eseményekre is.

Horvátország felkészült az árvízvédelemre – közölte Marija Vuckovic környezetvédelmi miniszter kedden Vukováron, hozzátéve, hogy a vártnál alacsonyabb lesz a Duna vízállása. Nem lehet ugyan száz százalékos biztonsággal megjósolni az árhullám hatásait, ezért a hatóságok felkészültek arra, hogy bizonyos előre nem látható helyzetekre is reagáljanak – ismertette a tárcavezető.

Horvátország
Horvátországot is eléri az árvíz, így állnak a védekezéssel / Fotó: AFP

Szerdán tetőzik a Duna horvátországi szakasza, amely Kiskőszegnél (Batina) kedden elérte a 700, Almásnál (Aljmas) pedig a 670 centimétert. A teljes szakaszon rendkívüli árvízvédelmi intézkedések és 24 órás ügyelet van érvényben a töltéseken.

A drávaszögi Kiskőszeghez tartozó Zöld-szigetet már elöntötte a víz. Az ártéri területen főleg víkendházak vannak, amelyek tulajdonosai tisztában vannak vele, hogy az ingatlanok védtelenek. Őket már tíz nappal ezelőtt értesítették a hatóságok az árvízről.

A miniszter szerint nem lehet minden területet megvédeni annak természeti adottságai miatt, de segítenek az embereknek, akiknek ott vannak házaik, hogy a káraik minél kisebbek legyenek.

A miniszter kedden Eszéken (Osijek) részt vett a Horvát Vizek és Eszék-Baranya megye polgári védelmi parancsnokságának ülésén, majd ellátogatott Kiskőszegre és végül Vukovárra.

Zoran Djurokovic, a Horvát Vizek igazgatója elmondta: a mostani állás szerint az árhullám komolyabb következmények nélkül levonul. Amennyiben rendkívüli helyzet lép fel, a polgári védelem és a tűzoltók készültségben vannak, szükség esetén pedig a hadsereg is bevethető - hangsúlyozta.

Hozzátette: 

a Duna vízszintje várhatóan 850 centiméternél tetőzik, ami a 2014-es árvízhez képest 40-50 centiméterrel lesz alacsonyabb.

A Duna Kiskőszegnél lép be Horvátországban és Újlaknál (Ilok) vonul át Szerbiába. Horvátországi főágának hossza 137 kilométer.

Orbán Viktor a TV2-nek: olyat tettem az árvíz alatt, amit miniszterelnökként még soha

A magyar miniszterelnök kedd este a TV2-nek adott interjút az árvíz elleni védekezésről. Elmondta, hogy Magyarország sikeresen vizsgázott a természeti csapás ellen és kifejezetten kevés kár keletkezett. Orbán Viktor elmondta, hogy miniszterelnöksége alatt először kellett utasítást adnia egy víztározó megnyitására. Ez a Lajta-menti tározó volt, ahol rekord magasságba ért a vízszint az árvíz alatt. Orbán Viktor a Magyarországra leselkedő két legnagyobb veszélyről is beszélt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.