BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismeretlen drónok miatt zárták le a legnagyobb svéd repülőteret

A hétvégén Lettországba és Romániába is idegen drónok repültek be, most viszont a svédekre hozták rá a frászt. Hajnalban le kellett zárni Svédország egyik repülőterét, miután azonosítatlan drónokat észleltek a légtérben – a Svéd Védelmi Erők már vizsgálják az ügyet.

Drónészlelés miatt lezártak egy repülőteret Svédországban, Arlandában, az oda tartó repülőgépeket pedig Skavsta és Landvetter repülőterekre irányították át, ahol sikeresen leszálltak. Arlandát néhány órára teljesen lezárták, de hajnali fél négykor újra megnyitották. Legalább négy különböző méretű drónt figyeltek meg. Svédország légiforgalmi hatósága és a Swedavia reptéri vállalat nem tudja, milyen típusú drónokról van szó.

SWEDEN-ICELAND-VOLCANO-AVIATION-AIRPORT
Fotó: AFP

A repülőtér lezárásáról hajnali kettőkor döntöttek, és legalább öt repülőgépnek más repülőtereken kellett landolnia. Az Arlandát hajnali fél 4-kor nyitották meg újra. A rendőrség nyomozást indított repülőtéri szabotázs és a védelmi törvény megsértése miatt. Caroline Granath, aki a férjével épp Malagából tért vissza, elmondta, hogy 

a leszállást megszakították, a pilóta pedig bejelentette, hogy drónokat észleltek és az Arlandát lezárták. 

A repülőgép később kényszerleszállást hajtott végre Skavstán. A Svéd Védelmi Erők is tudomást szereztek az eseményről, és kapcsolatban állnak az Arlandával a helyzet tisztázása érdekében – számolt be róla az Svt.se.

Nem csak Svédország határát lépték át idegen drónok 

Nem csak Svédország légterében észleltek idegen drónokat: Lettország keleti részén lezuhant egy orosz katonai drón, ami a védelmi minisztérium szerint a szomszédos Fehéroroszországból jutott át a lett légtérbe. A drón Rezekne településen csapódott be, ami körülbelül 55 kilométerre található az orosz határtól és körülbelül 700 kilométerre fekszik Ukrajnától. 

Korábban a hétvége folyamán Románia számolt be hasonló esetről, egy dróncsoport ugyanis megsértette légterét. Emiatt a hatóságok riasztást adtak ki a határhoz közeli Tulcsa és Konstanca megyék állampolgárai számára, és elővigyázatosságból két F–16-os vadászgépet is útnak indítottak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.