BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre súlyosabb vádak érik Izrael vezetőjét

Az izraeli kormány vezetőjét egyre többen vádolják hazaárulással, erre pedig most egy titkos parlamenti forrás is ráerősíthetett. Állítólag Netanjahu saját politikai érdekei miatt akadályozza a Hamásszal való túsztárgyalásokat és valójában már rég eldöntötte, hogy nem kívánja kiszabadítani az fogva tartott túszokat.

A túsztárgyalások hetek óta egy helyben toporognak Izrael és a Hamász között, most viszont új információ láthatott napvilágot. Izraeli parlamenti források szerint Benjamin Netanjahu néhány hete úgy döntött, nem kívánja előmozdítani a tárgyalásokat, mivel nyomás alatt áll szélsőjobboldali koalíciós partnerei részéről, ezzel csökkentve a koalíción belüli nézeteltéréseket.

Benjamin Netanjahu, Izrael
Izrael vezetője valóban elárulhatta népét / Fotó: AFP

A forrás szerint Netanjahu a Filadelfi-folyosót egy olyan kérdésként látta, amelyet felhasználhatott arra, hogy aláássa a tárgyalásokat. A Filadelfi-folyosó választja el Egyiptomot a Gázai övezettől, így a téma magas jelentőséggel bír. Netanjahu felismerte, hogy a folyosó kérdése, miszerint Izrael jelenléte szükséges-e ezen a területen, meggyőzi a mérsékeltebb jobboldali képviselőket – írja a The Times of Israel. A forrás továbbá elmondta, hogy az izraeli miniszterelnök terve valóban bevált, hiszen

a médiában nagyobb kérdéssé vált a Filadelfi-folyosó, mint a túszok szabadon engedése és a tárgyalások folytatása.

Ezek után pedig a valódi kérdés az, hogy Netanjahu tényleg hajlandó-e feláldozni több mint száz túszt annak érdekében, hogy egyben tartsa koalícióját. A Haaretz izraeli lap kiemeli, hogy a forrás nem Yoav Gallant védelmi miniszter, ami arra utal, hogy nem csak neki vannak nézeteltérései Netanjahuval. A titkos forrás szerint „egyik miniszter sem fog cselekedni, még azok sem, akik tudják, hogy Netanjahu akadályozza a megállapodást. Politikai túlélésük a kormány életképességétől függ, így ez a helyzet folytatódni fog. Netanjahu egy véget nem érő háborúhoz vezet, mert ez szolgálja leginkább az érdekeit”.

Izrael vezetője mossa kezeit, de a tüntetők szerint elárulta Izraelt

Benjamin Netanjahu szerint nem felelős azért, hogy a Hamász terroristái több túszt megöltek. „Mélységesen bánom, őszintén sajnálom, hogy nem hoztuk vissza őket” – jelentette ki a miniszterelnök, ugyanakkor tagadta, hogy azért ölték volna meg őket, mert Izrael ragaszkodott a Philadelphia-folyosó feletti ellenőrzés megtartásához.

Több mint ezer tüntető vonult az utcára Tel-Avivban,

hogy követelje a Gázában fogva tartott túszok azonnali szabadon bocsátását. Az utcákon demonstrálók dobszó kíséretében skandálták követeléseiket, és forgalmi dugót okoztak, miközben poszterekkel hívták fel a figyelmet a még fogságban lévő túszokra. A demonstrálók nem hajlandók lemondani azok megmentéséről, akiket továbbra is fogva tart az Irán által támogatott terrorszervezet, a Hamász, és akiket szerintük cserbenhagyott Izrael vezetése.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.