BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Homelessness and the opioid crisis in Philadelphia

Hároméves mélyponton a kábítószer-túladagolásos halálesetek száma az Egyesült Államokban

A szakértők sem tudják még, mi a javulás oka, de attól tartanak, hogy az csak ideiglenes.

Hónapok óta csökken és három év legalacsonyabb szintjére esett vissza a kábítószer-túladagolásos halálesetek száma az Egyesült Államokban  a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) adatai szerint.

Homelessness and the opioid crisis in Philadelphia
Hároméves mélyponton a kábítószer-túladagolásos halálesetek száma / Fotó: AFP

A halálozások száma öt év után tavaly csökkent először, miután folyamatosan emelkedett a koronavírus-járvány alatt. A javulás ellenére még mindig többen halnak meg kábítószer-túladagolásban, mint a pandémia előtt.

A legfrissebb adat 2024. áprilisi, aszerint a megelőző 12 hónapban 101 168 amerikai halálát okozták a drogok – tudósított az ABC News internetes kiadása. Utoljára 2021 májusában volt ilyen alacsony ez a szám, akkor alig valamivel több százezernél.

Javuló trend

A más forrásokból, például kórházak sürgősségi osztályaitól származó adatok is azt mutatják, hogy valóban javul a helyzet, 

a halálesetek száma éves szinten akár húszezerrel is kisebb lehet.

A szakértők egyelőre nem tudják pontosan, mi a javuló trend pontos magyarázata, de úgy tűnik, hogy sikeres néhány olyan közegészségügyi kezdeményezés, amelyeket a kábítószer-túladagolás visszaszorítására hoztak.

Washington,,Dc,–,September,24,,2023:,The,"lost,Voices,Of
Egyre többen vannak tisztában a fentanil veszélyeivel /Fotó: Phil Pasquini

„A naloxonhoz való jobb hozzáférés, az opioidhasználati rendellenességekre irányuló kezelési programok kiterjesztése és a közvélemény fokozott tudatossága a szintetikus opioidok, például a fentanil veszélyeivel kapcsolatban valószínűleg jelentős szerepet játszik az életek megmentésében” – véli John Brownstein, a bostoni gyermekkórház innovációs vezetője, az ABC News egészségügyi szakértője.

Változnak a fogyasztási szokások is

A visszaesés másik lehetséges magyarázata lehet, hogy egyre többen használják a xilazin nevű veszélyes állatnyugtatót, amelyet gyakran kevernek más tiltott kábítószerekkel. Viszont minél többen használják ezt, annál kevesebben a fentanilt, és túladagolás esetén a túlélési esélyeik is jobbak,

Érdekes módon az egyes szövetségi tagállamokban nem egységesen csökken a halálozás a társadalom különböző rétegeinél. 

Marylandben például a fehér lakosság körében csökkent a halálesetek száma, a fekete lakosság körében viszont nőtt.

Egyes helyeken változatlanul nő a halálozások száma, miközben a legnagyobb mértékben Nebraska, Észak-Karolina, Vermont, Ohio és Pennsylvania államokban csökkent.

Szakértők szerint azonban elképzelhető, hogy a javulás csak ideiglenes, mert változásokat már korábban is tapasztaltak. Ráadásul így is túl sokan halnak meg kábítószer-túladagolásban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.