BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kampánypénzek terén Kamala Harris van nyerő helyzetben – íme a számok

A demokraták szerint a hozzájárulások 95 százaléka 200 dollár alatti adományozóktól származik és közel 3 millióan támogatták a demokrata elnökjelöltet. A Bloomberg szerint a demokrata elnökjelöltnek szeptember elején 404 millió dollárja volt a bankban, ami felülmúlja Trump 295 millió dollárját.

Kamala Harris 361 millió dollárt, míg Donald Trump 130 millió dollárt (46,6 milliárd forint) gyűjtött be augusztusban, vagyis a jelenlegi alelnök majdnem háromszor annyi pénzt kanalazott össze mint republikánus ellenfele. Harris 615 millió dollár támogatást kapott azóta, hogy Joe Biden elnök július végén bejelentette: kiszáll a kampányból.

Szoros a verseny, de a támogatásokban egyértelmű Kamala Harris fölénye/ Fotó: AFP

A Bloomberg szerint a demokrata elnökjelöltnek szeptember elején 404 millió dollárja volt a bankban, ami felülmúlja Trump 295 millió dollárját. A demokraták szerint a hozzájárulások 95 százaléka 200 dollár alatti adományozóktól származik. Összesen mintegy 3 millióan támogatták a demokrata elnökjelöltet, közölük 1,3 millióan először adakoztak a 2024-es választási ciklusban.

Harris indulása megfordította a kampányadományok összegéről szóló verseny állását a demokrata és republikánus elnökjelölt között: júniusban, Joe Biden elnökjelöltségének utolsó teljes hónapjában még Donald Trump vezetett a beérkezett kampányadományokat tekintve. A Harrisnek juttatott pénzáradat rávilágít arra, hogy jelöltsége mennyire mozgósította a demokratákat

Kamala Harris a kampányának első 11 napja alatt több mint 2,4 millió adományozót gyűjtött össze, közel 200 ezerrel több támogatót, mint Joe Biden elnök több mint egyéves kampánya alatt, ami azóta tovább nőtt. Harris felbukkanása arra kényszerítette Trumpot hogy stratégiát váltson, és feladva a költekezéssel kapcsolatos visszafogottságát, többet fordítson reklámokra.

Az elnökjelölti kampányokhoz közvetlenül érkező támogatások mellett külön gyűjtenek politikai adományokat a szervezetileg független politikai akcióbizottságok (PAC), amelyek különböző politikai célok mentén alakulnak és állnak be a jelöltek mögé.

Csak óvatosan a közvélemény-kutatásokkal, Kamala Harris nem is áll olyan jól

A 2016-os és a 2020-as elnökválasztásnál is megégették magukat a demokraták. Most, hogy a közvélemény-kutatások szerint Harris erősen felzárkózik Trumphoz, sőt egyes kutatások szerint vezet is, indokolt az óvatosság a pollokkal kapcsolatban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.