BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
havaz A snow plough cleans the road on the southern part of the Felbertauern tunnel in Mittersill, Austria, on September 12, 2024, where first snow fall lead to first road closures (Photo by Johann GRODER / APA / AFP) / Austria OUT

Készültségben a katasztrófavédelem: árvizekkel, havazással robban be az ősz Közép-Európába

Rendkívüli időjárási állapotok uralkodnak a hazánkkal szomszédos országokban. A katasztrófavédelem mindenhol heves viharokra, felhőszakadásra és árvizekre számít. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az osztrák állami vasúttársaság otthonmaradásra szólította fel a lakosságot, a szlovénoknál pedig már havazott is.

Páros lábbal rúgta rá az ajtót az ősz a közép-európai régióra, ahová zivatarokkal, heves esőzésekkel és széllökésekkel érkezett a lehűlés a hosszan tartó kánikula után. Ausztriában öt-tíz éve nem látott szintre emelkedhet a Duna vízszintje, miközben a szlovéniai Kredaricához hasonlóan a hóesés is eleredt. Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök közölte: felkészültek az árvízvédelemre.

havaz A snow plough cleans the road on the southern part of the Felbertauern tunnel in Mittersill, Austria, on September 12, 2024, where first snow fall lead to first road closures (Photo by Johann GRODER / APA / AFP) / Austria OUT
A Felbertauern-alagút Mittersillben, ahol csütörtökön havazott / Fotó: AFP

Havazástól, esőzéstől, árvizektől tartanak

Közép-Európa az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradásaira készül a Borisz ciklon átvonulása miatt. A szlovák meteorológiai szolgálat szerint 

Közép-Európát nagyobb csapadékhullám sújthatja, mint 2013-ban, amikor is a feljegyzések szerinti eddigi legtöbb eső hullott a térségre.

Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában és Szlovákiában akkora mennyiségű csapadékra számítanak, hogy törölték a kulturális eseményeket, köztük a csehországi znojmói borfesztivált és az ausztriai Carnuntumban a római fesztivált. Az osztrákok és a szlovákok is készenlétbe helyezték a hadsereget a katasztrófaelhárításra. A régiós országok a gátak közelében felkészítették a víztározókat is a nagy mennyiségű esővíz befogadására. 

Horvátországban riasztást adtak ki viharra és heves esőzésekre, amelyek könnyen villámárvizet okozhatnak. Míg néhány napja az adriai térségben a nyár uralkodott, addig péntek hajnalban 7–14 fokra csökkent a hőmérséklet az országban, a hétvégére pedig ennél is hűvösebbet várnak a meteorológusok – jelentette a horvát Index.

Lengyelországban harmadfokú riasztást adtak ki péntektől vasárnapig, főként az Odera menti városokra. Wroclawban az önkormányzat válságközpontot hozott létre. Több polgármester arról számolt be a lengyel o2 portálnak, hogy az 1997-es és 2010-es árvizek megismétlődésétől tartanak. Akkor egész városokat és falvakat pusztított el a víz. 

Petar Hladik cseh környezetvédelmi miniszter pedig az ország állapotát az 1997-es és a 2002-es helyzetekhez hasonlította, amikor is több ember életét követelő árvizeket okozott a katasztrofális időjárás.

Ausztriában hétfőig, sőt akár keddig is megállás nélkül eshet az eső. Egyes területeken négyzetméterenként akár 150-200 liter eső is lehullhat. Az osztrák meteorológiai szolgálat nagy mennyiségű havazásra és esőre figyelmeztetett a magasan fekvő régiókban – írja a Der Standard című osztrák lap.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy még az ÖBB állami vasúttársaság is otthonmaradásra szólította fel a lakosságot, a vontjegyek érvényességét pedig meghosszabbították. 

A hírportál korábban arról számolt be, hogy az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) szerint ha az alkalmazottak késnek vagy nem tudnak megjelenni a munkahelyükön ezeken a napokon a mostoha időjárás következtében, akkor erre hivatkozva a munkáltató nem mondhat fel nekik.

Cudar időjárás jön: a cseheknél havazik, a horvátok áznak-fáznak, Ausztria viharra, áradásra készül

Lehűlés követte a nyárbúcsúztató kánikulát, és a régiónk lapjai újabb várható fejleményekről cikkeznek. Az időjárás ismét változik: rendezvényeket töröltek, viharok jöhetnek, áradásokra készülnek, és van, ahol már havazott is.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.