BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, mikor pótolhatja az árvíz miatt elmaradt beszédét Orbán Viktor

Az EP már kidolgozta az új napirendet, igaz, ez még változhat. Ha nem változik a mostani javaslat, akkor október elején szólalhat fel Strasbourgban Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök az árvíz elleni védekezésre volt kénytelen koncentrálni a héten, ezért le kellett mondania külföldi programjait is, köztük a soros magyar európai uniós elnökség programját bemutató beszédét is az Európai Parlamentben, melyet eredetileg szerdán tartottak volna.

Viktor Orban PM Of Hungary At The European Council Summit, Orbán Viktor
Orbán Viktor okóber 9-én ismertetheti a magyar elnökség programját / Fotó: NurPhoto via AFP

A testület kiszivárgott napirendi terve szerint azonban megvan az új időpont, így ha minden igaz, október 9-én, szerdán tarthatja meg beszédét a kormányfő Strasbourgban az EP előtt. 

A napirendi javaslat azonban nem végleges, még változhat. 

Orbán Viktor egyelőre érthető okokból az árvíz elleni védekezéssel van elfoglalva, ám az előrejelzések szerint október elejére már levonul az árhullám, és a miniszterelnök megjelenhet az EP előtt is, hogy elmondhassa a július 1. óta tartó magyar elnökség programját.

A magyar elnökség az európai versenyképesség helyreállítását tűzte ki célul, de annak kezdetén a kormányfő békemisszióba is kezdett, melynek keretében Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is beszélt, felkereste Hszi Csin-ping kínai elnököt és Donald Trump republikánus elnökjelöltet is az Egyesült Államokban. Magyarországnak továbbá a migráció kapcsán is komoly vitája van Brüsszellel, a beszédét szinte biztosan heves vita követi majd.

A magyar kormányfő a júniusi EP-választást követő hónapokban létrehozta az EP harmadik legnagyobb frakcióját is, Parióták Európáért néven.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.