BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Explosion in Cologne city center

Rettegett marokkói maffia működik a kölni robbantás környezetében

Hétfőn reggel ismét robbanás rázta meg Kölnt: egy ismeretlen elkövető egy szórakozóhely bejárata előtt robbantott, a támadás háttere, indítéka egyelőre nem ismert, de több német sajtóorgánum is megemlíti, hogy az utóbbi időben a környéken igen aktív, és nem mellesleg hasonló módszerekkel operáló marokkói bűnszervezet, a Mocro maffia állhat a történtek mögött.

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, hétfőn kora reggel robbanás rázta meg Köln belvárosát. A detonáció a Vanity Club nevű szórakozóhely előtt történt, és német sajtóhírek szerint szándékos támadás történt, egy térfigyelő kamera által készített felvételen az látható, amint egy kapucnis pulóvert viselő személy egy táskát vagy zacskót helyez el az épület bejáratánál, majd sietve elhagyja a helyszínt. Ezt követően a csomag meggyullad és felrobban.

Explosion in Cologne city center
Rendőrök a robbantás helyszínén Köln belvárosában / Fotó: Vincent Kempf / dpa Picture-Alliance via AFP

A detonáció következtében az épületben több ablak és ajtó súlyosan megrongálódott, az anyagi kár jelentős, a Bild cikke szerint körülbelül 100 000 euró (39 millió forint). Egy 53 éves férfi könnyebb sérülést szenvedett, őt azóta már ki is engedték a kórházból.

A támadás indítéka egyelőre nem ismert, a rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt, akiről egyelőre azt sem tudni, voltak-e bűntársai, vagy egyedül követte el a robbantást, annyi bizonyos, hogy a térfigyelő kamera felvételén csak ő látszik.

Bár konkrétumokat nem tudunk a robbantás hátteréről, számos német lap, így a Radio Köln, a Bild, mind és a Tagesspiegel cikke megemlíti, hogy a történtekhez köze lehet a Mocro maffia néven emlegetett szervezett bűnözői csoportnak, amely az utóbbi hetekben-hónapokban igen aktívvá vált Kölnben és környékén, sőt, egész Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, és a mostanihoz hasonló jellegű robbantásos támadásokkal hozták őket összefüggésbe.

Robbantások, drogügyletek, emberrablás: így működik a Mocro maffia

A sajtóban és a közbeszédben Mocro maffia néven emlegetett szervezett bűnözői csoport tagjai főként marokkói származású, bevándorló hátterű bűnözők, akik Hollandiából tették át székhelyüket Németországba.

Ahogy a Deutsche Welle cikkében felidézi, a Mocro maffia a 90-es években marihuána-kereskedelemmel alapozta meg hírnevét, aztán idővel a jóval jövedelmezőbb kokaint is fölvették a „termékpalettára”, ma is a drogbiznisz adja a fő tevékenységi körüket, és a németországi alvilággal is ennek révén kapcsolódtak össze, főleg az ottani arab klánokkal üzletelnek.

Bár nagyrészt drogban utaznak, más bűncselekmények is a számlájukra írhatóak: több alkalommal is ATM-eket robbantottak fel, hogy így szerezzenek pénzt, de nem riadnak vissza az erőszaktól sem: a nyár folyamán több emberrablást is ők követtek el, Bochum városából például egy libanoni párt raboltak el, akiket aztán több hétig fogva tartottak, sajtóinformációk szerint az elrabolt emberektől azt próbálták megtudni, kinél van az a több száz kilónyi marihuána, amit a marokkóiak szerint a kölni arab klánok loptak el tőlük.

Június óta számos robbantásos támadás történt különböző észak-rajna-vesztfáliai városokban, így Köln mellett Duisburgban, Engelskirchenben, Düsseldorfban és Solingenben. 

Brutalitásuk teszi őket különösen veszélyessé

A Deutsche Wellének nyilatkozó Dirk Peglow, a Német Bűnügyi Nyomozók Szövetségének vezetője elmondta, ezek a marokkói bűnszervezetek azért jelentenek különösen nagy veszélyt, mert még arab vagy más nemzetiségű riválisaiknál is durvábbak, kevésbé válogatnak az eszközökben.

„Ezekből az esetekből láthatjuk, hogy a marokkói maffia rendkívül aktív mostanában Észak-Rajna-Vesztfáliában, és a bűncselekményeik során olyan fokú brutalitással dolgoznak, ami errefelé nem jellemző. Az sem zavarja őket, ha az akcióiknak ártatlanok esnek áldozatul”

– mutatott rá Peglow.

Mahmoud Jaraba kriminológus, akit ugyancsak a Deutsche Welle szólaltatott meg, hasonló véleményen van. 

„Az efféle csoportok működésének természetes része az erőszak alkalmazása, de ez különösen igaz az említett marokkói bandákra is, ők tényleg bármilyen helyzetben készek akár ölni is”

– fogalmazott Jaraba.

A német és a holland rendőrség egyébként jó ideje együttműködik a Mocro maffia elleni harcban, Peglow szerint pedig erre szükség is van, sőt, még komolyabb összefogás és határozottabb fellépés kellene. 

„Nem várhatjuk meg, amíg Németországban a hollandiaihoz hasonló erősségű szervezetet építenek ki, nagyon szorosan együtt kell dolgoznunk a holland bűnüldöző szervekkel, megelőzve azt, hogy a közelmúltbeli támadások mindennapossá váljanak felénk is”

– szögezte le Dirk Peglow.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.