BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közép-Európa a halálos árvizekkel küzd

Halálosnak bizonyult a Boris vihar Romániában, ahol négy ember vesztette életét, Közép- és Kelet-Európában pedig a katasztrófavédelem megerősíti az árvízvédelmet.

A katasztrófavédelem megerősíti az árvízvédelmet Közép- és Kelet-Európában, miután a heves esőzések felduzzasztották a folyókat, és több ezer házat megrongáltak – mutat rá összefoglaló cikkében a BBC.

Fotó: AFP

A közszolgálati média emlékeztet arra, hogy halálosnak bizonyult a Boris vihar Romániában, ahol négy ember vesztette életét az áradások során Galati délkeleti régiójában. 

Csehországban az áradások miatt evakuáltak, és az ország északi területein 51 ezer háztartást sújtott áramkimaradás – közölte a cseh CEZ áramszolgáltató. Felemelték az árvízi akadályokat a fővárosban, Prágában. Cesky Tesin polgármestere elrendelte több ezer lakos evakuálását a városközpontból, az Odera egyik mellékfolyója, az Olsa ugyanis gátszakadással fenyeget. A folyónál fekvő Opavában az akut árvízveszély miatt már több ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

A hatóságok Alsó-Ausztria egész területén természeti katasztrófát hirdettek. Alsó-Ausztria kormányzóhelyettese, Stephan Pernkopf bejelentette, hogy egyik napról a másikra evakuálni kell a lakosokat. Sok útvonalat – vasútit és közútit egyaránt – elárasztott a víz, vagy teljesen elzáródott. A heves esőzések miatt az alsó-ausztriai St. Pölten és Tulln kerületet is katasztrófa sújtotta területté nyilvánították vasárnap kora reggel. Szombaton 42 települést és kataszteri közösséget nyilvánítottak katasztrófa sújtotta területté.

Lengyelország a cseh határ közelében fekvő Glucholazy városból is evakuált néhány embert, miután egy folyó kilépett a medréből. A Wyborcza arról számolt be, hogy egy ember vízbe fulladt a Klodzko körzetben. Stronie Slaskie-ban a töltés szakadt be. A felduzzadt folyó beömlik a városba. A hullámok nekicsapódnak a bérházaknak, a víz kimossa a helyéről a térköveket. Nowy Gieraltów és Bielice falu még mindig el van szakadva a világtól, és áram nélkül maradt. 

Drámai a helyzet Glucholazyban – tájékoztatott Rafal Zielinski, a wroclawi Wyborcza újságírója. A várost elönti a megduzzadt Biala Glucholaska folyó vize, kiöntött a töltéseken, és beszivárog többek között a piacra. A vízszint folyamatosan emelkedik. Egy ideiglenes hídon is átfolyik, amely bármikor összeomolhat. Kritikus a helyzet a Glatzer-havasok egyik gátjánál, Lengyelország és a Cseh Köztársaság határán. „A Miedzygorzei gát túlcsordult. Bár a vizet leeresztik, így is elérte a maximális szintet. A vízbeáramlás hatalmas” – írta az alsó-sziléziai Bystryca Klodzka önkormányzata az X-en.

 „Ismét szembesülünk a klímaváltozás hatásaival, amelyek egyre inkább jelen vannak az európai kontinensen, és drámai következményekkel járnak” – mondta szombaton Klaus Iohannis román elnök. 

Az éghajlatváltozás miatt Európában és a világ nagy részén egyre valószínűbb a szélsőséges csapadék. A melegebb légkör több nedvességet képes megtartani, ami erősebb csapadékhoz vezethet. 

A romániai Galati régióban található Slobozia Conachi falu polgármestere elmondta, hogy 700 házat öntött el a víz. „Ez egy epikus méretű katasztrófa” – mondta Emil Dragomir.

A Hotnew beszámolója szerint újabb árvizek veszélye áll fenn Galati és Vaslui megyében, ahol a hidrológusok szombat este több vízfolyásnál meghosszabbították a piros kódos figyelmeztetést a veszélyességi szint túllépése miatt. A figyelmeztetést azután adták ki, hogy szombaton négy ember meghalt Galati megyében a Boris ciklon által okozott heves esőzések miatti heves áradások következtében, amely több mint 5000 otthont érintett, és 22 településről legalább 270 embert evakuáltak. Az árvíz miatt továbbra is lezárták az országos és megyei utak egyes szakaszait Galati és Vaslui megyében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.