BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beköszönt az ősz: melegrekord után érkezik az enyhülés és a csapadék

Hétfőn hidegfront alakítja időjárásunkat, többfelé jelentős esővel.

Vasárnap a napos, gomolyfelhős időt követően késő délutántól fokozatosan megvastagszik a fátyolfelhőzet, hétfő reggelre nyugaton és a középső országrészben már erősen felhős vagy borult lesz az ég. Éjfél után az ország nyugati felében egyre többfelé elered az eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat – derül ki a Hungaro Met Zrt. előrejelzéséből.

20230819 BudapestNyári esőfotó: Ladóczki Balázs (LB)Origo
A csapadék azt követően érkezik, hogy a hétvégén ismét megdőlt a melegrekord a fővárosban / Fotó: Ladóczki Balázs/Mediaworks

Hétfőn hidegfront alakítja időjárásunkat, többfelé jelentős esővel. 

A legtöbb csapadék a Dunántúl északnyugati felében eshet, ott a 24 órás csapadékösszeg meghaladhatja a 20 mm-t, a nyugati határ mentén, illetve annak közelében néhol a 30 mm-t is. 

Erősen felhős vagy borult idő várható, az ország északkeleti harmadában délelőtt, késő délután a Dunántúlon lehet szakadozottabb a felhőzet. A kelet felé vonuló csapadékzónából többfelé várható eső, zápor, Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon zivatar is lehet. A legnagyobb mennyiség főleg nyugaton, északnyugaton valószínű. A déli, délkeleti szél vasárnap az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben időnkét megerősödik. 

A délkeleti szél hétfőn több helyen megerősödik, majd délutántól a Dunántúlon északira, északnyugatira fordul a légáramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 23 fok között alakul, de a kevésbé felhős, szélcsendes keleti, északkeleti tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 21 és 29 fok között várható, de a tartósan felhős, csapadékos nyugati, északnyugati tájakon 20 fok alatti, a kevésbé felhős északkeleti tájakon 30 fok feletti értékekre számíthatunk.

Az enyhülés és a csapadék azt követően érkezik a jövő hét elején, hogy a hétvégén ismét megdőlt a melegrekord a fővárosban. Szombat hajnalban Lágymányoson mindössze 20,9 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ez fél fokkal haladja meg a szintén Lágymányoson, 2008-ban és Budapest Országút állomáson, 1951-ben regisztrált 20,4 fokos rekordot. A szombati sorozatban a hatodik nap volt, amikor megdőlt a hajnali melegrekord Budapesten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.