BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Micsoda hétvége!! Csehország után a szomszédban is Patrióta-győzelem - Szijjártó értékelte a választásokat

A hétvégén lezajlott választaásokon úgy Csehországban, mint Ausztriában erőteljesen előretört a migráció- és háborúellenes jobboldal.

Ausztria új Nemzeti Tanácsot választott vasárnap, és az eredmény politikai földrengést jelent. "Micsoda hétvége!! Csehország után a szomszédban is Patrióta-győzelem" - értékelte az ausztriai választás eredményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap esti Facebook-bejegyzésében. "

Herbert Kickl, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPOe) vezetője . Fotó: AFP

A Szabadságpárt még soha nem nyert parlamenti választást Ausztriában. Most viszont szövetségeseink végeztek az első helyen. Nem a háborúra, nem a migrációra és nem a genderpropagandára! Bravó, nagy-nagy gratuláció! Herzlichen Glückwunsch!" - írta a tárcavezető. 

Az ausztriai választások lezárulta után az első előzetes becslések szerint a magyar Fidesszel szövetséges Szabadságpárt (FPÖ) nyert, nem is kevéssel megelőzve a kormányzó Osztrák Néppártot (ÖVP). A harmadik helyen a szociáldemokraták (SPÖ) zárhatnak, negyedik a liberális NEOS, utána a Zöldek.

A mostani kancellár egyelőre nem akar lemondani a pártelnöki tisztségéről, az osztrák elnök pedig azt nyilatkozta, hogy a demokrácia nyert, és a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni. Vagyis lemondásra fogja felszólítani a jelenlegi kormányt, amely így majd ügyvezetői szinten marad hatalom, míg meg nem alakul az új. Elsőként a legtöbb szavazatot kapott Szabadságpárt kaphat lehetőséget kormányalakításrak, koalicíós társat viszont egyelőre úgy tűnik nehezen fog találni. De ez egyáltalán nem biztos, mert bár a szokásjog szerint, a köztársasági elnök a végrehajtó hatalom megalakítását az első helyen álló pártra ruházza ez cak szokás és nem szabály. Meg kell várni még azt is, talál-e Kickl olyan pártot, vagy pártokat, akik hajlandóak szövetkezni vele

A Herbert Kickl vezette FPÖ először végzett az élen a nemzeti tanácsi választáson. Az ÖVP-nek és az SPÖ-nek együtt vékony többsége lenne, de az  ÖVP vezetője, Karl Nehammer már most bejelentette, nem kíván társulni az SPÖ-vel.

A legfrisebb ecslések szerin, az alábbi sorrend alakult ki Ausztriában:

  • FPÖ: 28,8% - mandátumokban ennek eredménye: 56
  • ÖVP: 26,3% - mandátumban ez: 52
  • SPÖ: 21,1% - mandátumban ez: 41
  • Neos: 9,2% - mandátumokban ez :18
  • Zöldek: 8,3% - mandátumokban ennek eredménye:16
  • KPÖ: 2,4% - nem jár mandátum
  • Búr Párt: 2% - nem jár mandátum

Hibahatár: 0,4 százalékpont.

Emlékezetes,  Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a cseh szövetségesének, az ANO pártja választási sikerét ünnepelve az írta szombaton: "Brüsszelben reszkethetnek, jönnek a Patrióták!" Cseh politikai szövetségese nagy győzelmet aratott regionális és a részleges szenátusi választásokon, erre reagált Facebook-posztjában a magyar miniszterelnök. Brüsszelnek üzente, hogy a Patrióták Európáért párttömörülés, amelynek a magyar Fidesz mellett Andrej Babis ANO pártja is a tagja, egyre erősebb lesz a politikában.

Havasi Bertalan az MTI-nek azt is elmondta, hogy Orbán Viktor szombat délután Ceske Budejovicében külön tárgyalást folytatott Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel, az ANO párt elnökével. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.