BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tanácsos a Sajóból fogott halat enni

A Nébih szerint nem tanácsos az arzénnal szennyezett halakból enni. Bár az arzénra nincs határérték, arra van uniós tervezet, és az abban szereplő értéket meghaladja a halak arzéntartalma.

Nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mely a halakban kimutatott arzéntartalom miatt int óvatosságra honlapján. Akut kockázat ugyanakkor nem áll fenn, és a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak az eredmények. 

sajó
Nem érdemes most a Sajóból fogott halat enni / Fotó: Komka Péter / MTI

A Nébihet az Észak-magyarországi Horgász Egyesület figyelmeztette, hogy a szlovák hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak fogyasztását. A Nébih ezért haladéktalanul felvette a kapcsolatot a szlovák élelmiszer-ellenőrzésért felelős hatósággal, és mintát is vett a Sajó határhoz közeli részéből származó növényevő és ragadozó halakból toxikus nehézfémek jelenlétének vizsgálata céljából.

Nehézfémek nincsenek a halakban, csak arzén

A laboratóriumi mérések határértékkel szabályozott toxikus nehézfémet (ólmot, higanyt, kadmiumot) nem mutattak ki a kifogott halakból. Jelenleg pedig nincs arzénszennyezettségre vonatkozó határérték az Európai Unióban. Egyeztetési szakaszban van egy rendelettervezet, amely az édesvízi halakra is megállapítana arzénra vonatkozó maximális szintet, érvényes jogi alap hiányában azonban a hatósági minták jelenleg nem minősíthetőek. 

Az idősebb, növényevő halakban mért arzéntartalom azonban meghaladja azt a határértéket, ami a tervezetben szerepel. A fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli, vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak.

A vizsgálati eredmények és a rendelkezésre álló adatok alapján ezért a Nébih nem javasolja, hogy a Sajóból kifogott halat együnk. Ugyanakkor 

a halhús nem tartalmaz olyan mennyiségű arzént, ami akut mérgezést okozna. Az arzén kis koncentrációban, de hosszan tartó bevitele azonban már egészségügyi kockázattal járhat, 

ezért indokolt újabb értesítésig mellőzni a Sajó halállományának étkezési célú felhasználását.

A Nébih a továbbiakban is figyelemmel kíséri a nemzetközi és hazai eseményeket és érdemi változás esetén megismétli a vizsgálatokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.