BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
SAMARKAND, UZBEKISTAN - SEPTEMBER 15: (----EDITORIAL USE ONLY MANDATORY CREDIT - 'UZBEK PRESIDENCY / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) German Chancellor Olaf Scholz meets with Uzbek President Shavkat Mirziyoyev (not seen) in Samarkand, Uzbekistan on September 15, 2024. Uzbek Presidency / Handout / Anadolu (Photo by Uzbek Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Kenterbe verik Olaf Scholzékat hazai pályán

A német kancellár kormánykoalíciója évek óta nem volt olyan népszerűtlen, mint manapság. Ha múlt héten tartottak volna választásokat, akkor a CDU és a CSU pártszövetsége fölényesen megnyerte volna azt, Olaf Scholz pedig csúfosan megbukott volna. A konzervatív jobboldal ennek tudatában nevezi meg napokon belül a kancellárjelöltjét.

Jövő szeptemberben szövetségi választások tartanak Németországban. Míg Olaf Scholz jelenleg kormányzó pártkoalíciójának népszerűsége erősen megcsappant, az ellenzéki konzervatívok támogatottsága a legmagasabbra emelkedett a ciklusban egy friss közvélemény-kutatás szerint.

A németek nem kérnek többet Olaf Scholz kormánykoalíciójából. SAMARKAND, UZBEKISTAN - SEPTEMBER 15: (----EDITORIAL USE ONLY MANDATORY CREDIT - 'UZBEK PRESIDENCY / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) German Chancellor Olaf Scholz meets with Uzbek President Shavkat Mirziyoyev (not seen) in Samarkand, Uzbekistan on September 15, 2024. Uzbek Presidency / Handout / Anadolu (Photo by Uzbek Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A németek nem kérnek többet Olaf Scholz kormánykoalíciójából / Fotó: AFP

A Bild am Sonntag című napilap megbízásából készített Insa-felmérés szerint a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetséget a választók 33 százaléka támogatja jelenleg, ami 2021 februárja óta a legmagasabb érték. A második helyen a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) áll 19 százalékkal.

A németek nem kérnek többet Olaf Scholz kormánykoalíciójából

Olaf Scholz kormánykoalíciójának pártjai még együttesen sem teszik ki a konzervatívok népszerűségét:

  • a kancellár Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) 14 százalékot,
  • a Zöldek 10 százalékot,
  • a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) 4 százalékot kapott volna.

Tehát együttesen 28 százalékot szereztek volna egy múlt heti választáson a közvélemény-kutatás alapján.

Ez a legalacsonyabb támogatottságuk, amióta 2021 végén átvették a kormányrudat.

A választók egyre frusztráltabbak, úgy látják, hogy Scholz kormánya nem kezeli megfelelően a kihívásokat, például az illegális migrációt. Jól mutatja ezt a szeptemberi tartományi választások, amelyeken tarolt a radikális jobboldal és a szélsőbal is előre tört. Most vasárnap Brandenburgban tartanak regionális választást. A közszolgálati televízió felmérése szerint a bevándorlóellenes AfD 29:26 százalékra vezet Scholz SPD-je előtt.

Kérdés, hogy ki lesz a mérsékelt jobboldal kancellárjelöltje

A konzervatív jelöltről az e heti brandenburgi tartományi választás után döntenek. Friedrich Merz CDU-pártvezető népszerűsége alacsony, így a CDU–CSU pártszövetségnek nem feltétlenül az az érdeke, hogy őt jelölje a posztra. Rajta kívül a CSU elnöke Markus Soeder bajor miniszterelnök és a legnépesebb tartományt, Észak-Rajna-Vesztfáliát a CDU színeiben vezető Hendrik Wuest is jelezte szándékát a kancellári posztra.

Ha a németek közvetlenül szavazhatnának a kancellárjukra, 25 százalékuk Merzt, 21 százalékuk pedig Scholzot választaná az Insa vasárnap közzétett másik közvélemény-kutatása szerint. A szavazók 48 százaléka ugyanakkor egyikük mellé sem tenné le a voksát – jelentette a Bloomberg.

Politikai jövőjét igyekszik menteni Olaf Scholz, tovább szigorítja a migrációt, Orbán Viktor is gratulált

A német kancellár további intézkedéseket jelentett be a migránsáradat feltartóztatására. Olaf Scholz egy közelgő kulcsfontosságú tartományi választás előtt kétségbeesetten igyekszik politikai jövőjét megmenteni.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.