BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások a szomszédban: Orbán Viktor is gratulált az osztrák Patriótáknak – történelmi győzelemről beszélt

Újabb győzelem a Patriótáknak: történelmi FPÖ-győzelem Ausztriában, így kommentálta Orbán Viktor kormányfő az Osztrák Szabadságpárt hétvégi választási eredményét. Szijjártó Péter is megszólalt.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyerte Ausztriában a parlamenti választást a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések szerint, ezzel az eredménnyel történetében először végzett az első helyen parlamenti választáson az Osztrák Szabadságpárt, de bizonytalan, hogy kivel tudna kormányt alakítani. 

KICKL, Herbert; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Michael Schnedlitz, az FPÖ  főtitkára úgy fogalmazott, hogy azoknak a pártoknak, amelyek személyes vezetése alatt kizártak egy lehetséges koalíciót felül kell vizsgálniuk ezen álláspontjukat. Hangsúlyozta, hogy kész koalíciós tárgyalásokra minden párttal.

Újabb győzelem a Patriótáknak: történelmi FPÖ-győzelem Ausztriában

írta az X-en Orbán Viktor miniszterelnök. 

Szijjártó Péter üdvözölte az Osztrák Szabadságpárt és a cseh ANO párt győzelmét is. „Csehország után a szomszédban is Patrióta-győzelem. A Szabadságpárt még soha nem nyert parlamenti választást Ausztriában. Most viszont szövetségeseink végeztek az első helyen” – írta a miniszter. 

„Történelmi győzelmet aratott Herbert Kickl és az FPÖ, Orbán Viktor és Magyarország szövetségesei, 

ezzel erősödött azok tábora, akik nemet mondanak az illegális migrációra és a mielőbbi békét szorgalmazzák” – fogalmazott Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója a Facebookon. 

Az FPÖ a voksok 29,1 százalékát szerezhette meg. 

A második helyen Karl Nehammer kancellár konzervatív Osztrák Néppártja (ÖVP) áll a szavazatok 26,2 százalékával. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a voksok 20,4 százalékát tudhatja magáénak. Az exit poll szerint a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) 8,8 százalékot, míg a Zöldek 8,6 százalékot szereztek.

Idén június végén jelentették be Bécsben a Patrióták Európáért nevű új európai kezdeményezést Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével és Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével. Egy héttel később megalakult a kezdeményezés európai parlamenti frakciója, amely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalta magába. 

A pártcsoport az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lett. 

A frakcióhoz a francia Nemzeti Tömörülés 30, a Fidesz 11 képviselője mellett utoljára a cseh ANO csatlakozott 7 taggal, az ugyancsak cseh Eskü és Motorosok részéről 2, az Osztrák Szabadságpárt részéről 6, a belga Flamand Érdek részéről 3, az olasz Liga részéről 8, a holland Szabadságpárt részéről 6, a spanyol Vox részéről 6, a portugál Chega részéről 2, a Dán Néppárt részéről 1, a görög Logika Hangja részéről 1, a lett Lettország az Első részéről szintén 1 képviselő csatlakozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.