BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor a TV2-nek: olyat tettem az árvíz alatt, amit miniszterelnökként még soha

A magyar miniszterelnök kedd este a TV2-nek adott interjút az árvíz elleni védekezésről. Elmondta, hogy Magyarország sikeresen vizsgázott a természeti csapás ellen és kifejezetten kevés kár keletkezett. Orbán Viktor elmondta, hogy miniszterelnöksége alatt először kellett utasítást adnia egy víztározó megnyitására. Ez a Lajta-menti tározó volt, ahol rekord magasságba ért a vízszint az árvíz alatt. Orbán Viktor a Magyarországra leselkedő két legnagyobb veszélyről is beszélt.

Orbán Viktor a mohácsi gátról egyből a TV2 stúdiójába ment, hogy ma este interjút adhasson. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy még soha nem rendelte el víztározó megnyitását, erre most, a Lajtán sor került. Orbán Viktor kiemelte, hogy az árvizet Magyarország legyűrte. A folyó apadása egyre gyorsabb, a vártnál két nappal hamarabb vonul el az áradás. Ennek ellenére a figyelőszolgálat továbbra is ellenőrzi a folyót – mondta el a kormányfő Gönczi Gábor műsorvezetőnek.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor / Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyarország bebizonyította, hogy egy ilyen helyzettel is meg tud birkózni 

– jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, hogy nagyon fontos volt az árvíz elleni védekezésben, hogy a kormány és az önkormányzatok együtt tudtak működni. Mint mondta, ez volt az ötödik árvíz a jelenlegi kormány regnálása alatt, és Orbán Viktor szerint most volt a legolajozottabb a védekezés. Ez szerinte azért is sikerülhetett, mivel Magyarországon az ilyen védekezési eljárás nagyon régóta változatlan, így a műveletek gördülékenyen tudnak menni.

Kiemelte a vízügyesek munkáját: az idősebb és fiatalabb dolgozók is kiválóan ellátták a feladatukat.

Az árvíz Bajánál és a Dunakanyarnál állította a legnagyobb kihívást

Orbán Viktor szerint a legsúlyosabb helyzet Bajánál és a Dunakanyarnál volt, ez utóbbinál volt a legnehezebb a védekezés. Hozzátette, hogy itt nem lehetett ideiglenes védművekkel védekezni, de ígéretet tett rá, hogy a jövőben megépítik ezeken a folyószakaszokon is az árvíz elleni infrastruktúrát.

A miniszterelnök szerint a vízügy összeállított egy jelentést a jelenlegi árvíz elleni védekezés legfontosabb részleteiről. Ezt hamarosan megkapja a kormány. Ilyen jelentés 2013-ban is készült, ez alapján rengeteg fejlesztés történt az elmúlt 10 évben.

Budapest lehet Európa egyetlen olyan fővárosa, ahol a Duna vízszintje nem állítható be gátakkal 

– mondta Orbán Viktor. Ez azt jelenti, hogy az árvíz elleni védekezést a Budapest előtti területeken kell megoldani, mivel a Duna ezen szakasza "szent és sérthetetlen".

A Lajta környékén keletkezett némi mezőgazdasági kár az árvíz miatt

Azzal kapcsolatban, hogy más régiós országokban halálos áldozatok is voltak, Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedően védekezett, de azt is elismerte, hogy hazánk előnyösebb helyzetben volt. Szerinte a többi ország nagy hangsúlyt fektetett a Dunán a védekezésre, viszont a mellékfolyók nehezítették meg a többi nagy város dolgát.

Nem sok kár keletkezett, mivel a víz a mederben maradt 

– mondta a miniszterelnök. Némi mezőgazdasági kárral kell számolni, a Lajta környékén, de a betakarítás már megtörtént, így ez sem okoz különösebb gondot. A pénz nagy részét a védekezés vitte el, nem a keletkezett kár.

5500 tonna homokot lapátoltak a zsákokba – mondta Orbán Viktor. Kiemelte, hogy ez egy nagy árvíz volt, a Dunán valaha tapasztalt egyik legnagyobb áradás. Szerinte voltak nagyon veszélyes időszakok, de Magyarország jelesen vizsgázott, elkerültük a katasztrófát.

Brüsszelben az ilyen vészhelyzetekre szánt pénzek nagyon bizonytalanok a miniszterelnök szerint. 

Brüsszelre nem számíthatunk

Orbán Viktor azt mondta, hogy nem számíthatunk az Európai Unióra, Magyarországot a magyaroknak kell megvédeni. 

Képesnek kell lenni az erre szánt pénzt előteremteni, viszont ha Brüsszel mégis küld segítséget, azt megköszönjük.

A háború még mindig zajlik a szomszédban

Két nagy veszély leselkedik Magyarországra. Az egyik a háború a szomszédunkban, a másik pedig a világgazdaság átalakulása.

A jövő nagy kérdése, hogy ehhez az átalakuláshoz ki tud alkalmazkodni 

– tette fel a kérdést Orbán Viktor. Szerinte Európa erre nem képes, viszont a magyar kormány célja, hogy önmagában képes legyen alkalmazkodni a jövőhöz. Orbán Viktor elmondta, hogy van egy terve, hogy ezt hogyan lehet megvalósítna, ezt a tervet szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, egy konferencián fogja részleteiben bemutatni.

Szerinte a probléma az, hogy a világgazdaság ketté szakad, pedig az a cél hogy egy világgazdaság legyen. Egy semlegességet kell kiépítenie Magyarországnak, nem szabad belépni a blokkosodásba.

Ezért érdeke Magyarországnak a gazdasági semlegesség – íme a konkrét előnyök
Új erőközpontok rajzolódnak ki: a korábbi egycentrumú világgazdaságot a többpólusú, blokkosodott struktúra válthatja fel – figyelmeztetett az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Ebben pedig szerintük törekedni kell a gazdasági semlegességre, amelynek révén a magyar gazdaság sebezhetősége enyhíthető lenne. Ha egy ország minden irányban függ valamennyire, akkor igazából senkitől sem függ egyoldalúan.

A kormányfő egyébként nem régen járt hasonló körülmények között a TV2 stúdiójában. Legutóbb az európai és önkormányzati választások előtt, június 7-én adott interjút, szintén Gönczi Gábornak. Akkor a választások mellett az orosz–ukrán háború volt a beszélgetés fókuszában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.