BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pofon Brüsszelnek, Európában is jobban odafigyelnek a vérnyomás értékelésére – heti összefoglaló

Hatalmas pofont kaptak a versenyjog terén Von der Leyenék, háromlépcsős lesz a vérnyomás értékelése, a Talgo-üzlet megfúrásának következményei és a Németországot megrázó választási csalás, valamint a német gazdaság problémái érdekelték leginkább olvasóinkat a héten.

Megsemmisítette az Európai Bizottság egy kulcsfontosságú döntését az Európai Unió Bírósága, örülhetnek a tech cégek és a kapitalizmus hívei. Most már hivatalos: a bizottságnak nincs felhatalmazása minden versenyjogi kérdés vizsgálatához, amit csak szeretne. A bíróság ítélete az Illumina és a Grail közti 2021-es vállalati fúzió versenyjogi vizsgálatát találta jogsértőnek, ezért megsemmisítette a bizottság vétóját.

European Commission President Ursula von der Leyen gives press conference on future of EU agriculture
Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság hatalma sem végtelen / Fotó: AFP

Vérnyomás rendben? – szigorodnak a határértékek, három kategória lesz mostantól

A kezeletlen magas vérnyomásnak nagyon súlyos egészségügyi kockázatai vannak. Az Európai Kardiológiai Társaság friss iránymutatása szerint ugyan továbbra is a 140 szisztolés érték felett lesz magas a vérnyomás, de három kategóriában értékelik a továbbiakban a vérnyomás mért adatait. Az új európai irányelv a korábbinál nagyobb összhangban van az amerikaival, és agresszívabb célt határozott meg.

Men's,Health,Check,Blood,Pressure.and,Heart,Rate,With,Digital,Pressure
A 120-as felső érték még jónak számít a vérnyomás terén / Fotó: Shutterstock

Az európai kardiológusok idei londoni kongresszusán született döntés értelmében a 130-140 közötti felső érték ezentúl emelkedett vérnyomásnak számít majd.

Talgo: itt a következménye, hogy a spanyol kormány kigolyózta a magyarokat

A spanyol kormánynak viselnie kell a következményeit, hogy megfúrta az évszázad magyar felvásárlását. A Talgo-vétó rendkívüli károkat okozott a spanyol vonatgyártónak. Miután a spanyol kormány augusztus végén némiképp nehézkes érveléssel megfúrta, hogy a magyar vasúti gyártó nyélbe üsse az évszázad hazai üzletét, és felvásárolja a spanyol Talgo vonatgyártót, zuhanni kezdett a részvények árfolyama. A vétó mostanra 25 százalékkal csökkentette a Talgo részvénypiaci értékét.

Botrány Németországban: választási csalásra bukkantak – érvénytelen a végeredmény

Választási csalás történt a hétvégi német választások során Szászországban. A hírek szerint ismeretlenek átragasztották a levélszavazók szavazólapjait és a leadott voksokat a Szabad Szászország párt rubrikájába helyezték át.

Chancellor Scholz talks to the public
Olaf Scholz német kancellár értékeli a jelek szerint érvénytelen választási eredményeket / Fotó: AFP

A drezdai rendőrség választási csalás gyanúja miatt nyomoz, de vannak arra utaló jelek is, hogy a választási csalás nem csupán Drezdát, de más városokat is érinthetett.

Gazdasági katasztrófa, ami Németországban történik

Gyakorlatilag lehetetlen megjósolni, hogy mi lesz a német gazdasággal, ahol egymás után húzzák le a rolót a nagy múltú német vállalatok. Legutóbb a Volkswagen jelentette be, hogy kész gyárakat bezárni annak érdekében, hogy csökkentse a költségeit. Idén ráadásul ez már a sokadik hasonló lépés a németországi multiktól, amelyek mindig ugyanarra panaszkodnak: a brutálisan megdrágult energia mellett nem képesek fenntartani a versenyképességüket.

Hogy mekkora baj van a német gazdasággal, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a wolfsburgi székhelyű cég 87 éves története során sosem zárt még be egyetlen gyárat sem saját hazájában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.