BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
In this pool photograph distributed by the Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin and Mongolia's President Ukhnaagiin Khurelsukh hold talks in Ulaanbaatar on September 3, 2024. (Photo by Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP)

A Putyin ellen tüntetőket tartóztatta le Mongólia, nem Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság körözése alapján le kellett volna tartóztatni az Ulánbátorba látogató orosz elnököt, mint háborús bűnök elkövetőjét. Putyint ehelyett ünnepélyesen üdvözölték, és az a néhány ember került őrizetbe, akik megpróbálták megzavarni a ceremóniát.

Ünnepélyesen üdvözölték Ulánbátorban a Mongóliába látogató Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ahelyett, hogy letartóztatták volna a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) parancsa alapján mint háborús bűnöst. 

Egy figyelemreméltó látogatás: Putyin elnököt letartóztatás helyett Uhnágín Hürelszüh elnök és díszsorfal üdvözölte / Fotó: AFP

A rendőrség ehelyett hat olyan embert tartóztatott le, akik ukrán zászlókkal a fogadóceremóniát igyekeztek megzavarni – jelentette az Ikon, a helyi hírportál. Ennek még jogi következményei lesznek Ulánbátor számára – füstölög a CNBC beszámolója. Az ICC tavaly azért rendelte el az orosz elnök letartóztatását, mert a jelentések szerint az oroszok gyerekeket vittek el Ukrajna megszállt területeiről. 

Vlagyimir Putyin a mongol főváros egyik terén rázott kezet Uhnágín Hürelszühhel, majd a két elnök tárgyalni vonult, folytatva a két ország közti hagyományos egyeztetéseket. A Nyugat és Oroszország közti konfliktus globális megosztó hatásait kiválóan példázzák az események: „a feltörekvő világ” országainak és hatalmainak túlnyomó része nem sietett ebben az összecsapásban a Nyugat oldalára.

Putyin első látogatása egy ICC-tagországba, mióta letartóztatnák

A mongolok – fenntartva a rendszeres párbeszédet, amelyet például Budapest számára az európai politikusok hangos kórusa megtiltana – még a hágai székhelyű ICC döntésével is világosan szembehelyezkedtek, holott Mongólia is tagja az ICC-nek. 

A Nyugat számára ez azért is különösen fájdalmas, mert Putyin számára kellemes nemzetközi precedenst teremt:

ez az első látogatása egy ICC-tagországba, mióta kiadták ellene a letartóztatási parancsot – és semmi bántódása nem történik.

Az orosz elnöknek korábban óvatosan kellett kezelnie a kérdést. Tavaly a vezető feltörekvő gazdaságokat összefogó BRICS dél-afrikai csúcstalálkozóját kellett kihagynia, mert a házigazda világossá tette: eleget kellene tennie az ICC elfogatóparancsának. 

A Bloomberg két, a mostani látogatás előkészületeibe belelátó forrást idéz, akik szerint az ulánbátori vizitet ebből a szempontból gondosan készítették elő, garanciákat biztosítva, hogy nem történik malőr. 

Putin Set to Meet Top Mongolian Leaders Despite Calls for Arrest
Fotó: Byambasuren Byamba-Ochir

Ukrajna és az ICC is nyomást gyakorolt

A nyomásgyakorlásról a mongolokra az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna és az ICC is gondoskodott. Az ukrán külügyminisztérium közleményt adott ki, amely szerint 

Mongóliának érvényt kell szereznie a nemzetközi letartóztatási parancsnak, és kiadnia Putyint a hágai ICC-nek. 

Korábban, pénteken a bíróság egy szóvivője, Fadi el-Abdallah is felhívta rá a figyelmet, hogy az ICC tagjainak be kell tartaniuk a bíróság döntéseit, beleértve a letartóztatási parancsokat is, ha pedig nem működnek együtt, akkor egy bíró az ICC ellenőrző testületéhez fordul, amely „megteszi a szükségesnek tartott intézkedéseket”. 

Putyin látogatása mindössze hat hónappal követi azt, hogy az ICC-ben elfoglalta helyét az első mongol bíró, amit az ország elnöke akkor örömmel üdvözölt. Az ICC-nek egyébként 124 tagja van. Nincs köztük sem Oroszország, sem az Egyesült Államok, sem Kína (de köztük van Magyarország).

Oroszország nyert, de mit veszthet Mongólia?

Jelen pillanatban nem világos milyen jogi következményei lehetnek Ulánbátor számára az eseményeknek, például előfordulhat-e, hogy kizárják az ICC-ből. A Nyugattal való dacolásnak természetesen ezen túlmenően mindig is gazdasági és politikai kockázatai voltak a feltörekvő gazdaságok számára – amelyeket ugyanakkor mérsékel, ha a nyugati hatalmaknak gazdasági érdekeik vannak az adott országban (Mongóliának pedig hatalmas nyersanyagtartalékai vannak). 

Ami Oroszországot illeti, nekik azért is fontos ez a kapcsolat, mert a szomszédos Mongólián keresztül építenének új földgázvezetéket Kínába. Ennek a projektnek az is része lehetne, hogy az orosz gázból Mongóliának is jut – kecsegtetett Putyin az Unuudur nevű helyi lapnak adott interjújában. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.